ontspannen

Wat ik het meeste gemist heb het eerste jaar met een baby is, naast slaap, ontspanning. Ik probeer tussendoor zoveel mogelijk te ontspannen, maar het lukt niet altijd omdat je steeds maar doorgaat en er altijd wel dingen van je gevraagd worden. Het leek me daarom een perfect doel om in 2022 mee aan de slag te gaan, want ontspanning hebben we allemaal nodig.

Om het doel uit te kunnen voeren heb ik eerst een lijst gemaakt met grote en kleine dingen. En die lijst ga ik volgend jaar gebruiken om elke week iets van te gebruiken. Ik heb het opgesplitst in verschillende categorieën, want het is niet altijd mogelijk om zomaar iets uit te kiezen.

voor weken zonder tijd voor mezelf

Er zijn wel eens weken dat ik geen enkel moment voor mezelf heb (klinkt zielig maar zo bedoel ik het niet haha). Dan kan Lotte bijvoorbeeld niet naar de opvang, of Flo is ziek of ik zelf ben ziek of… vul maar in. Ze komen wel eens voor en het zijn de pittigere weken, want dan mis ik de ontspanning echt. Op dit lijstje had ik dus dingen nodig die niet veel tijd kosten, maar wel voor de nodige ontspanning zorgen.

een ademhalingsoefening doen

Deze spreekt wel voor zich. Iets wat heel makkelijk tussendoor uit te voeren is. De ademhalingsoefening waar ik het meest profijt bij heb, is de militaire ademhaling van davidji.

een wandeling maken in mijn eentje

Deze is alleen uit te voeren in de avond als Lotte in bed ligt en Flo thuis is bij de babyfoon. Wandelen in mijn eentje in de avond, wanneer het buiten rustig is, doet mij heel erg veel goed. Al helemaal als ik muziek op heb en er even helemaal in kan gaan. Zelfs een wandeling van 20 minuten laat me als een ander mens terugkomen.

yoga nidra

Voor meditatie heb ik tegenwoordig echt de rust niet en ik denk ook niet dat het dan het effect gaat hebben wat ik juist nodig zou hebben. Iets wat ik jaren geleden ben tegengekomen wat wel werkt, is yoga nidra. Ik doe dit overigens met een (hele simpele en gratis) app. Het is een vorm van meditatie waarbij je ligt en naar een stem luistert. Het idee is dat je naar de stem luistert en doet wat de stem vraagt; je gaat je lichaam langs, je stelt je voor hoe je op bed ligt in de kamer waar je bent, dat soort dingen. Dit werkt ontzettend ontspannend, voor mij althans. Ik gebruikte de app een hele tijd om beter in slaap te vallen en ik was vaak na 5 min luisteren al weg. Zo ontspannend is het haha.

de spijkermat

Iets wat ik ook mega ontspannend vind, is een kwartier op de spijkermat liggen. Ooit kocht ik hem voor mijn spieren, om deze los te maken. Maar het werkt ook echt heel ontspannend. Iets wat niet lang duurt maar wel effect heeft.

massage gun

Eens in de zoveel tijd zit mijn nek of mijn schouders wel eens vast en dan is het ultiem ontspannend om ze los te maken met het massage gun. Het is een soort minimassage die je bij jezelf kunt doen en het is heerlijk! Het doet ook een beetje pijn, want je drukt echt op de knopen die vast zitten. Maar tegelijkertijd is het echt heel fijn dus. Iets wat me altijd weer heel goed doet als ik weer eens vast zit.

paint by number

Wat eigenlijk altijd tussendoor wel kan is mijn paint by number app openen en wat op mijn scherm tikken en ‘schilderen’. Als je erover nadenkt, zou je eerder zeggen dat het totale tijdverspilling is, maar het geeft echt iets rustgevends om een digitaal schilderij te vullen!

voor weken met iets meer tijd

Er zijn ook wel eens weken dat ik wel wat meer tijd heb, maar geen tijd heb om van alles te ondernemen. Iets wat ik in de avond kan doen bijvoorbeeld. Daarvoor zijn deze dingen perfect.

een serie kijken in mijn eentje

In de avond kijk ik wel vaker een serie samen met Flo. Dat is natuurlijk ook ontspanning. Maar ik vind het ook heel fijn om iets voor mezelf te kijken. Series die ik zou kunnen kijken zijn Emily in Paris, Love on the Spectrum en On Becoming A God in California.

trampoline springen met de muziek keihard aan

Ontspannen is ook stress loslaten en waar beter dan op de trampoline. Een snel muziekje aan en lekker springen is een makkelijke manier om te relaxen. Maar dat doe ik dan wel het liefst als er niemand thuis is, op mijn vrije dag dus ; )

een uitgebreide lunch voor mezelf maken

Op de dagen dat ik thuis ben is voor mij echt een extraatje dat voor ontspanning zorgt, een uitgebreide lunch. Niet zoals meestal een saaie boterham die ik snel naar binnen werk. Maar bijvoorbeeld eens wat anders voor mezelf halen, een salade bakje of zoiets. Of een broodje gezond voor mezelf maken.

borduren

Iets wat ik er ook in de avond bij kan pakken, een borduurproject. Voor mij een perfecte mix van iets doen wat wel ook meteen ontspannen is!

darten

Op Oudjaarsavond speelden we zowat de hele avond darts op onze telefoon want het was enorm leuk en verslavend! En toen bedacht ik me dat darten ook wel een heel goed puntje zou zijn voor op deze ontspanlijst. Dus bij deze staat hij er op. Nu alleen nog een dart bord kopen.

voor weken met een dag vrij

Als ik mijn vrije woensdag heb kan ik natuurlijk al wat meer doen om te ontspannen. Hier de dingen die wat meer tijd in beslag nemen, maar die me ook héél erg laten ontspannen.

een massage nemen

Iets wat meteen een enorm effect heeft, is een massage nemen. Iets wat ik eens in de zoveel jaar doe, maar wat ik eigenlijk wel wat vaker zou willen. Op de een of andere manier gun ik het mezelf niet zo vaak. Ik hoop deze in 2022 toch minstens één keer te kunnen doen.

een dagje thermen

Heerlijk vind ik dat altijd, een dagje thermen. Nu iets moeilijker uitvoerbaar met een baby, maar het is ook weer niet zo dat het helemaal niet lukt.

naar een concert gaan

Niets is meer ontspannend dan muziek luisteren en nog leuker natuurlijk is het om naar een concert te gaan. Als het dan ook nog een concert is dat goed was, dan krijg ik er naast ontspanning ook nog extra energie van! Ik hoop deze in 2022 af te kunnen strepen, want een concert bezoeken is een van de dingen die ik het meeste mis in deze corona periode.

in mijn eentje naar de bioscoop

Een aantal jaar geleden ging ik elke week minstens één keer in mijn eentje naar de film. Vaak ook wel twee keer per week. Ik vond het heerlijk om dan op mijn vrije dag overdag te gaan, dan was de zaal vrijwel leeg. Ik houd er sowieso heel erg van om dingen alleen te doen en naar de bios gaan is echt perfect daarvoor. Ik laad dan echt op en vind het enorm fijn om een paar uur in de wereld van iemand anders te kruipen.

creatief bezig zijn

Of het nou stempels, papieren bloemen, leuke post of iets anders is, dat maakt eigenlijk niet uit. Ik ontspan altijd goed als ik creatief bezig kan zijn en iets kan maken.