gelezen: nice girls don’t get the corner office

In Nice Girls Don’t Get the Corner Office schrijft Louis P. Frankel voor vrouwen die te lief zijn, altijd maar te hard werken (voor anderen), willen dat iedereen ze aardig vindt, voorzichtig zijn met hun mening uitspreken en behulpzaam zijn voor iedereen.

In dit handboek heeft ze 133 fouten uitgeschreven die vrouwen kunnen maken in hun carrière. Gelukkig volgt er na elke fout een lijst met coachingtips. De bedoeling is, dat je nagaat of dit voor jou een actiepunt is of niet, en aan de slag gaat met de tips.

Twee voorbeelden van zo’n fout

Fout 8: Andermans werk doen
Het is typisch een vrouwelijke eigenschap om verantwoordelijkheid te nemen voor het werk van anderen. Het zit ons in de weg. Ja, natuurlijk moet er een goed product of een goede service komen, maar het is niet alleen jouw verantwoordelijkheid. Vrouwen hebben de vervelende gewoonte om te zeggen: ‘Als ik het niet doe, dan gebeurt het niet.’

Coachingtips: 
– Stel je niet meer beschikbaar voor kleine opdrachtjes. 
– Herken het als er onredelijk veel aan je gedelegeerd wordt. Oefen met, op niet-verontschuldigende toon zeggen dat je iets graag doet, maar zelf al om komt in het werk. Ga het probleem niet voor anderen oplossen.

Fout 43: Denken als een werknemer
Tijdens de industriele revolutie ontstonden de eerste gespecialiseerde banen, die waren toegesneden op een bepaald aspect van het productieproces. Een goed voorbeeld was de automobielindustrie: de ene werknemer draaide de wielen vast, een ander spoot het plaatwerk, enz. Dat veranderde door de opkomst van de automatisering en een betere kennis over arbeidsproductiviteit. Deze nieuwe manier van werken betekent dat je niet alleen maar op kantoor hoeft te verschijnen om je eigen kleine taakje te doen. Dan denk je namelijk als werknemer.  

image

Een fijn boek om na te gaan aan welke ‘fouten’ jij je schuldig aan maakt, en een manier te vinden om te groeien in je carrière.

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *