dankbaarheid

In mijn bullet journal/habit tracker houd ik elke dag bij of ik dankbaar ben geweest die dag. Hiervoor heb ik elke maand een aparte pagina waarop ik mijn gelukjes en fijne momenten uitschrijf. Ik probeer hiermee mijn dankbaarheid te trainen; dankbaar te zijn voor de kleine dingen, fijne dingen die onverwachts gebeuren of dingen die iemand anders voor me doet.

Niet alleen omdat ik er zelf gelukkiger van wordt, ook om anderen te laten weten dat ik hun moeite waardeer. En ook omdat ik geloof dat je outlook on life daardoor een stuk positiever wordt. Hoe vaker de dankbaarheden je opvallen, hoe vaker je een fijn moment hebt. 

Een aantal dankbaarheidjes van afgelopen tijd: dankbaar voor vriendje die lekker voor me kookt, dat de zon weer begint te schijnen, dat ik mijn winterjas verruild heb voor mijn lentejas, dat de dagen langzaam langer beginnen te worden. Of het kleine gelukje dat ik voelde toen ik de bus toch net haalde, de onverwachte korting die ik kreeg bij het kopen van die nieuwe broek (waar ik eigenlijk geen geld voor had), de winkelmevrouw die mijn espresso to-go gewoon zomaar gratis meegaf omdat ze ‘haar goede daad van de dag nog niet gedaan had’.

Men zegt dat dankbaarheid een spier is, die je dus kunt trainen. Wil je dat ook, dan kun je bijvoorbeeld een dankbaarheidstracker of dagboek bijhouden. Of dagelijks een paar minuutjes uittrekken om je dankbaarheidsmomenten van de dag door te nemen, op te schrijven of over ze te mediteren. 

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *