printing tools

Altijd al willen weten welke materialen en gutsen ik gebruik om linocuts te maken? Ik heb nog lang niet alles uitgeprobeerd. Maar van de dingen die ik wel al gebruikt heb, zijn dit mijn go to producten. 

Baren

Een baren gebruik je wanneer je met de hand print. Alle inkt die op je linoleum zit zal op de juiste manier op het papier gedrukt worden wanneer je de baren erop drukt. Hierdoor wordt de druk overal goed verdeeld en krijg je een mooie egale print met scherpe lijnen. Ik gebruik de Speedball baren voor de grotere prints en de zachte kleine baren voor de kleine prints. De Speedball werkt ook fijn als je wat dikker papier gebruikt, en de kleinere is juist fijn op dun papier omdat de zachte vilten bodem hier voorzichtig mee omgaat. Het is even oefenen hoeveel inkt je moet gebruiken en daarbij hoeveel druk je moet uitoefenen om mooie prints te krijgen. Maar als je dat gevoel eenmaal hebt, gaat het bijna nooit meer mis! 

Wanneer je voor het eerst gaat printen en nog geen materialen wil aanschaffen – ze zijn immers niet allemaal even goedkoop – kan ik je aanraden om met een houten keukenlepel te beginnen. Dat werkt net zo goed! Kost je alleen iets meer tijd. 

Linoleum

Ik gebruik twee soorten materiaal om in te snijden: linoleum en rubber. 

Je hebt meerdere soorten linoleum. Het traditionele grijs/bruine – heb je vast wel eens op de middelbare gebruikt bij kunstles – wordt het meest gebruikt. Dit heeft voor mij niet de voorkeur omdat het aardig wat druk kost om doorheen te komen. Dat vinden mijn handen na een paar minuten al niet leuk meer. Ik gebruik daarom Soft Cut. Dit is een stuk zachter om doorheen te komen! En je krijgt er net zo’n mooi resultaat mee. Wanneer ik kleinere prints maak, dan gebruik ik het liefst rubber. Rubber is nog zachter dan Soft Cut linoleum. Tegenwoordig is in Nederland Factis het meest verkrijgbare en verkochte merk. Het is héél zacht om mee te werken, en als je gutsen goed scherp zijn ga je erdoorheen als boter. Het fijne aan rubber is, dat je niet perse echte print inkt nodig hebt. Je kunt er met stempel inkt ook hele mooie prints mee krijgen. Met linoleum is het een stuk moeilijker om mooie prints te krijgen als je stempelinkt gebruikt. Dat wordt door de Soft Cut niet mooi verdeeld en dan krijg je geen mooie strakke lijnen. 

Inkt

Ik heb een aantal inkten uitgeprobeerd. Als je net begint met linocuts wil je misschien niet meteen voor het dure spul gaan. Ik heb om die reden ook eerst de goedkopere inkten gebruikt. Als ik je één tip mag meegeven: koop meteen de ‘goede’ wat duurdere merken. Want de goedkopere zijn om meerdere redenen niet zo fijn, ze zijn vaak van mindere kwaliteit. Je krijgt simpelweg nooit echt een mooi resultaat omdat de inkt niet mooi verdeeld kan worden. Daardoor worden de lijnen niet strak. En de zwarte kleur is ook een stuk minder diep en intens als die van duurdere inkt. Het lijkt dan eerder grijzig.  

Na een aantal inkten uitgeprobeerd te hebben ben ik zelf blijven plakken bij Cranfield Caligo Safe Wash, een inkt met olie basis. Het fijne aan deze inkt is dat hij anders is dan andere olie inkten, want je kunt de inkt wel met water afwassen ipv terpentine bijvoorbeeld. Makkelijker en ook beter voor het milieu. De inkt is heel mooi diep zwart en geeft mooie resultaten. Voor mij was de keuze daarom snel gemaakt. Voor rubber is mijn go to inkt StazOn en Memento. Memento is fijn als je gekleurde prints wil maken. Ze hebben veel keuze in kleuren. Een ander voordeel zijn de Memento drops. Deze hebben een spitse punt aan een zijde die het makkelijk maakt om in hoekjes te komen. 

Wanneer ik een mooie diepe zwarte print wil ga ik voor mijn rubber voor StazOn Jet Black. Deze is eigenlijk gemaakt voor bijzondere oppervlakten als hout of glas, maar geeft op papier een mooi effect. 

Rollers

Het enige waar ik nog niet veel van heb uitgeprobeerd zijn de rollers. Toen ik net begon heb ik de minst dure gekocht en die werken prima genoeg. Ze doen wat ze moeten doen. Ooit wil ik zeker nog wel de wat duurdere uitproberen. Vooral omdat ik hoor en lees dat deze nog net wat fijner werken. En ik heb veel gehoord over Japanse rollers. Dus ooit gaan ze er komen en zal ik dit stukje updaten. Wanneer je net begint, zijn de rollers die ik gebruik prima! 

Als je vragen hebt over de materialen of als je tips wil, aarzel niet om me een berichtje te sturen.

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *