no buy challenge

De no buy challenge begon half oktober en inmiddels ben ik halverwege. Ik dacht dat het me veel meer moeite zou kosten om het vol te houden, dus ik ben blij verrast met hoe het tot nu toe gaat! 

Hoe ging het?

De eerste maand werd ik me heel erg bewust van de dingen die ik niet (meer) kocht. Normaal gezien ben ik niet iemand die heel veel uitgeeft, maar er zijn toch altijd wel wat kleinere dingen die je zo door de maand heen koopt, waar je ook heus wel zonder kan. Ik doe het niet vaak, maar vanaf half oktober heb ik elk kopje thee to-go laten staan, ik kocht ook geen kunst benodigdheden of kleding. Na de no buy maanden die er nu opzitten kan ik werkelijk niet zeggen waar vroeger al mijn geld naartoe ging! 

Wat erg hielp tijdens het eerste deel van de challenge, was mezelf steeds blijven afvragen of ik het echt nodig had wat ik op dat moment wilde kopen. Het antwoord was 9 van de 10 keer nee. Nadat het een aantal keer gelukt is om iets niet te kopen en mezelf in te houden, werd het steeds makkelijker om dingen te laten liggen. Als ik nu terugkijk, heb ik het meest geleerd door bewust deze keuze te maken in de winkel of webshop. Het gaat allemaal om ‘think before you buy’. Geen mindless shopping meer om dingen te kopen die ik niet nodig heb en geen shop therapy.

Omdat het zo goed gegaan is tot nu toe, is dit een verandering die ik kan blijven doorvoeren. Ik heb daarom een aantal ‘regels’ voor mezelf opgesteld.

Op 1 januari zal mijn challenge stoppen, maar er zijn een aantal dingen die ik wil blijven doen: 

• Ik koop alleen kleding die ik echt nodig heb en geef mezelf 2 keer per jaar de kans om te shoppen hiervoor. Dit zorgt ervoor dat ik maar 2 gelegenheden per jaar heb om de stad in te gaan voor kleding = minder in de verleiding komen om toch wat te kopen wat ik niet nodig heb. 

• Eerste keus zal de kringloop en tweedehands winkels zijn om kleding te kopen, voordat ik naar winkels ga. Kan ik het daar niet vinden, dan probeer ik eerst kleine boetieken en duurzame winkels voordat ik naar de grote winkels ga. 

• Wanneer ik toch iets moet kopen dat ik nodig heb, dan moet er iets wat ik al heb weg. Dat betekent dat als het niet stuk is, dat ik het liever niet vervang. 


Ben benieuwd hoe de rest van de challenge gaat! Ik schrijf in januari weer een update over het tweede deel. 

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *