morning pages

Ik kwam onlangs iets tegen en dat leek me wel leuk om eens uit te proberen; het schrijven van morning pages

Morning pages zijn pagina’s die je vol schrijft met alles wat er maar in je opkomt op dat moment. Je schrijft ze in een boekje, met de hand, 3 pagina’s in totaal. 

Het idee van morning pages – en de naam zegt het al – is dat je ze in de ochtend schrijft, meteen na het opstaan. Het leuke eraan is, dat je niets fout kunt doen. Je schrijft je gedachten op en zorgt ervoor dat je schrijfhand niet tot stilstand komt. Het is ook niet de bedoeling dat je gaat teruglezen wat je geschreven hebt, of dat je iets veranderd aan je tekst. Je blijft schrijven totdat je drie pagina’s vol hebt. 

Het idee komt van Julia Cameron, schrijfster van The Artist’s Way. Een aanrader als je meer creativiteit in je leven zoekt. 

Maar wat heb je er nou aan?

Het schrijven van morning pages zorgt ervoor dat je je bewust wordt van je gedachten, angsten, verwachtingen en overtuigingen. Je leert jezelf hierdoor beter kennen, waarderen en accepteren. En je versterkt je intuïtie. 

En wat is nou het voordeel van in de ochtend schrijven?

Als je meteen na opstaan schrijft ben je nog niet helemaal wakker. Dat is een voordeel! Op dat moment ben je creatiever en vrijer in je schrijven, want je innerlijke criticus heeft de kans nog niet gehad om zich te laten horen.

Schrijven op een ander moment van de dag heeft niet hetzelfde effect. Morning pages beïnvloeden juist de dag die nog gaat komen. 

Het schrijven van morning pages kun je een actieve vorm van meditatie noemen. Ze maken je hoofd helderder en leger, de negatieve stemmetjes in je hoofd zullen steeds meer verdwijnen, je creativiteit wordt groter, je angsten worden minder, het kalmeert je (overactieve) gedachten en zorgt ervoor dat je rustig je dag start. Nu snap je vast ook waarom ze het ook wel meditatie noemen. De effecten zijn gelijk.

image

Wil je er ook mee aan de slag? Koop een leuk boekje voor jezelf en begin! Ik kocht een tijd geleden een licht roze Leuchtturm met bullets op elke bladzijde. Dat schrijft zo fijn. Ik begin nu aan een 30 dagen challenge om te kijken of het iets voor me is. 

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *