365 · november

Elke maand vul ik een aantal vragen in. Over hoe mijn leven nu is en wat ik aan het doen ben. En elke maand zijn het weer andere vragen. Het idee is hetzelfde als een Question A Day boekje; elke dag deze vragen invullen en dit jaren achter elkaar doen. Hier zijn de vragen van november 2020. 

1: Waar wil je naartoe groeien?
2020: Het ideaal is een lieve, evenwichtige mama worden. Ik ben zo benieuwd hoe dat straks gaat zijn! 

2: Wat wil je komend jaar beter doen dan afgelopen jaar? 
2020: Ik heb dit jaar geprobeerd om meer te letten op rust nemen wanneer ik het nodig heb. De eerste 4 maanden van het jaar was dat best moeilijk. Niet alleen door Corona toestanden, ook omdat ik van mezelf moeite heb met rustig aan doen. Ik wil altijd zoveel! Daarna kwam onze sabbatical en ging ik van heel druk naar niks meer doen, en dat deed me heel erg goed. Niet meer zoveel moeten van mezelf en wat vaker denken ‘ach dat kan morgen ook nog wel’. Die instelling wil ik meenemen naar volgend jaar. Mijn leven onder de loep nemen en kijken op welke gebieden ik het allemaal kan toepassen. Meer slow living dus. 

3: Welke drie films die je dit jaar gezien hebt blijven je het meest bij?
2020: Jojo RabbitThe Peanut Butter Falcon en Parasite

4: Heb je naar het advies van iemand geluisterd? Hoe heb je het gebruikt? 
2020: Flo legt me regelmatig even op de bank of zegt me dat ik even een slaapje moet maken, en dat doe ik dan ook. Ik vind slapen overdag helemaal niet fijn, maar weet ook dat het in dit geval wel echt beter is. 

5: Wat zou je leven nog fijner kunnen maken?
2020: Wat meer energie en minder last van mijn lijf zou fijn zijn, maar het hoort er nou eenmaal bij. Toch vind ik mijn leven nu niet minder fijn daardoor… Ben best wel tevreden! 

6: Wat is je slechtste gewoonte?
2020: Altijd zo hard doorwerken en te weinig rust nemen. Daar ben ik dit jaar mee aan de slag gegaan. En de zwangerschap heeft me ook wel gedwongen 😉 Nu nog vast blijven houden! 

7: Wat zou je graag nog willen leren?

2020: Als ik iets zou moeten kiezen, dan zou ik kiezen voor kleding naaien. Eens in de zoveel tijd ga ik naar mijn moeder om samen iets te maken. Dat vind ik altijd leuk om te doen, maar het gaat nog niet zo snel (of helemaal zonder hulp). Het lijkt me heel leuk om daar echt goed in te zijn, want je kunt zoveel leuke dingen gewoon zelf maken! 

8: Wat draag je op dit moment graag?
2020: Aangezien mijn kledingkast nu 20 keer kleiner is dan normaal – want babybuik – heb ik een stuk minder dingen tot mijn beschikking. Het liefst heb ik een zwangerschapsbroek en t-shirt met fijn vest aan. Ik kan gelukkig wel nog mijn eigen shirts aan, maar moet het dan wel aan één kan vastknopen, anders hangt het heel raar om mijn buik haha. En veel dagen is het ook gewoon een makkelijke trui. Maar het allerliefst zou ik gewoon elke dag in mijn nieuwe pyjama lopen. Een oversized zachte trui met legging. 

9: Waar zou je vandaag heel goed zonder kunnen? 
2020: De rugpijn mocht van mij wel achterwege blijven.

10: Waar heb je vandaag heel erg behoefte aan? 
2020: Ik had vandaag een vrije dag, maar was te moe om ook maar iets te doen. Graag had ik wat dingetjes in huis willen doen, maar het zat er gewoon niet in. Ik had dus vooral veel behoefte aan op de bank uitrusten en Netflixen. 

11: Wie inspireert je op dit moment? 
2020: Ik keek vandaag naar de VIP aflevering van First Dates en vond Jetty Mathurin helemaal geweldig. Dat ze tegen haar date over Zwarte Piet begon en vroeg naar zijn standpunt hierin. Het was mooi om te zien dat de twee elkaar in hun waarde lieten, ondanks een andere mening te hebben hierover. Daar zou heel Nederland een voorbeeld aan mogen nemen in mijn ogen. 

12: Leef je in het moment?
2020: Dat vind ik een moeilijke… Ik probeer bewust van dingen te genieten, maar ik merk ook dat nu ik zwanger ben dat op een heel andere manier gaat. Ik doe mijn best om in het moment te leven, maar ik merk dat mijn hoofd het nu anders opslaat dan voorheen. Ik beleef de dagen zelfs heel anders dan voorheen. Het is absoluut waar wat ze zeggen, dat je in de laatste weken van de zwangerschap meer naar binnen keert. Dat is ook precies hoe ik het nu beleef. Ik ben meer met mezelf en de baby bezig, met een gezellig en knus nestje bouwen en het vooral rustig aan doen. Dus ja dat is wel heel erg in het moment. Ik vergeet tijd en dagen erdoor en ben niet zo bezig met ‘straks’, alleen met wat nu is. 

13: Wat zou je graag willen herinneren van vandaag? 
2020: Samen babyspullen uitzoeken en nadenken over hoe het straks allemaal gaat zijn als het frietje er is <3

14: Wat heb je vandaag gedaan?
2020: Het is vandaag zaterdag en ik heb in de ochtend eerst een paar uurtjes gewerkt. In de avond hadden we een online date met vrienden en hebben we koekjes gebakken samen. 

15: Met wie heb je voor het laatst afgesproken en wat hebben jullie gedaan?

2020: Een goede vriendin kwam thuis langs. Ik had haar al heel lang niet meer gezien – als in maanden – en het was heel erg fijn om weer met haar te kunnen kletsen. Ze kwam langs in de avond na werk, we hebben bij gekletst en frietjes gegeten. 

16: Wat heb je nu echt nodig?
2020: Schoenen zonder veters, waar ik nu zo in kan stappen… Ik kom niet meer bij mijn voeten haha!

17: Heb je vandaag iets nieuws geleerd?
2020: We zijn bezig met een zwangerschaps/bevallingscursus en daarin kwamen wel wat dingen aan bod die ik nog niet wist. Dus vooral veel over het proces en de opties tijdens een bevalling geleerd.

18: Noem iets wat deze herfst heel leuk is.
2020: Ik kan me vorige jaren niet meer zo goed herinneren, maar ik vind dat we dit jaar echt heel veel zonnige dagen hebben deze herfst! Bizar hoe vaak ik in het zonnetje naar werk ben gelopen, heerlijk 😀

19: Wat is op dit moment je lievelingskleur? Waar komt deze kleur terug in je leven?
2020: Blauw

20: Waar ben je het meest bang voor? 

2020: Ik kan niet zeggen dat ik er mee bezig ben, en het is om die reden dus ook geen angst die ook een rol in mijn leven speelt… maar als ik iets moet noemen dan zou het zijn dat er iets niet oké met het frietje is. Nu, tijdens de bevalling of erna. Dat lijkt me de horror!

21: Noem een goede en een slechte ervaring van de afgelopen weken. 
2020: Goede ervaringen hadden de afgelopen weken allemaal te maken met de zon of met thuis. Wandelen maken en de regenboogjes die de zon de huiskamer in scheen. En knus thuis zijn. Slechte ervaringen had ik op de dagen dat het mijn lichaam wat teveel was, en ik niet veel ander kon dan in bed liggen met pijn 🙁 

22: Wat is je favoriete drankje van dit moment?

2020: Tijm thee

23: Wat is het volgende boek dat je wil lezen?
2020: Ik ben een tijdje geleden begonnen in Vrije Geboorte. Het lukt niet zo goed om nu veel te lezen, maar dit is wel een boek dat ik nog graag voor de geboorte gelezen wil hebben. 

24: Wat ben je al lange tijd aan het voorbereiden? 
2020: De babykamer en alle andere dingen voor het frietje.

25: Wat was het laatste wat je voor jezelf kocht?
2020: Ik nam een abonnement op de Volkskrant! In mijn studententijd heb ik ook een tijdje een abonnement gehad en opeens miste ik dat. Vooral om op zaterdag of zondag in de ochtend de krant (en vooral Volkskrant Magazine) te kunnen lezen met een kopje koffie erbij. Liefst meteen na het ontbijt, nog in pyjama. Ik zag ons al helemaal zitten en zo ons weekend op een relaxte manier beginnen elke week.

image

26: Welke pagina uit je jaarlijkse fotoboek is je lievelings? 
2020: Ik koos voor deze pagina’s, want kleuren! Ik heb iets met kleuren, vooral als ze mooi bij elkaar passen. Als ik de foto’s zou vertalen naar 2020, dan zouden ze vooral laten zien dat positiviteit belangrijk is, het goede en het mooie in dingen blijven zien. Iets dat – denk ik voor iedereen – dit jaar belangrijk is geweest. 

27: Wat zou je graag aan de volgende generatie willen doorgeven?
2020: Ik denk dat de docu The Social Dilemma het goed samenvat. Dat technologie en internet absoluut zijn voordelen heeft, maar dat het er allemaal aan ligt hoe wij het gebruiken. Dat elk individu (in ieder geval) gedeeltelijk invloed op heeft. En dat we al jaren de aarde aan het verkloten zijn, en we veel meer moeten doen om dit tegen te gaan. 

28: Wat is de laatste film die je zag?
2020: We keken deze week El Camino. Ben nooit zo’n grote Breaking Bad fan geweest… want ik ben niet verder gekomen dan de eerste aflevering. Flo wilde film graag zien, en ik vond ‘m oké!

29: Heb je het gevoel dat je iets achterlaat wanneer je er ooit niet meer bent? Waarom wel of niet?
2020: Ik denk dat iedereen iets achterlaat, op zijn eigen manier. In mijn geval zouden dat – als je naar letterlijke dingen kijkt – stapels zelfgemaakte, bedrukte kaarten en posters zijn. Bij vrienden en familie hoop ik iets moois achter te laten, een mooie herinnering aan hoe ik was. 

30: Wat is het fijnste nieuws dat je recent gekregen hebt?
2020: Dat was de 30 weken echo, dat alles nog steeds goed is met het frietje en de groei ook op schema loopt. 

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *