01.2021

In mijn jaaroverzicht schreef ik dat ik vanaf 2021 in plaats van maandoverzichten eens wilde proberen om weekoverzichten te maken. Toch is het deze keer iets anders geworden… 

Leestijd: 6 minuten

Op luusjeindelucht is er niet veel van te zien van die weekoverzichten, want ik heb ze deze maand op mijn blog met slotje gepost in plaats van hier. De reden daarvoor is dat ze bomvol staan met baby foto’s, en die houd ik liever alleen onder mensen die ik ken (wil je meelezen, laat het me even weten!). Nu wil ik hier nog steeds doorgaan met overzichten plaatsen, dus heeft het voor nu even een andere vorm gekregen. Want er zijn niet genoeg foto’s om weer een heel fotoverslag te plaatsen. Die komen in de toekomst wel weer eens. 

Wat ik nu wel ga plaatsen – tot ik weer genoeg te doen heb om een fotoverslag mee te vullen – zijn de resultaten van mijn bullet journal. Een opsomming van mijn maand dus. 

image
hustlingintroverts / Gregg Braden / pampers / mimosaswithmoms

Hoe mijn januari was? Een maand met alles! De geboorte van Lotte kwam heel onverwacht. Ik had eigenlijk nog drie weken zwangerschap te gaan, maar ze besloot in de nieuwjaarsnacht al te komen. We reden naar het ziekenhuis om 23:30 met het vuurwerk om ons heen. Op 1 januari mochten we naar huis en begon ons nieuwe leven. De eerste week hadden we kraamzorg, wat echt enorm fijn was want zo konden we bijkomen. De eerste twee weken waren pittig, daarna begon het iets beter te gaan. Alle emoties zijn die eerste weken wel voorbij gekomen! Ik kwam nog wat plaatjes tegen op internet die erg toepasselijk waren. 

Hoe grappig om dit nu achteraf te zien. Op dat moment had ik nog géén idee dat ik die nacht zou bevallen. Nou, ze heeft wel geluisterd hoor haha.

habit tracker

In mijn habit tracker houd ik bij hoeveel ik elke dag drink, want ik moet nu zeker 2 liter per dag binnen krijgen en dat vind ik nog altijd best moeilijk! Ook houd ik bij hoeveel stappen ik zet, of ik een wandeling heb gemaakt, hoeveel koppen koffie ik drink en hoeveel middagdutjes ik maak. Vooral die laatste mag ik er op dit moment genoeg van maken! 

Deze maand dronk ik 62,5 liter water, dat is een gemiddelde van 2 liter per dag. Ik maakte 228149 stappen, een gemiddelde van 7360 per dag. En maakte ik 8 wandelingen (of tjes), dronk ik 18 koppen koffie en deed ik 9 middagdutjes.

Ook houd ik een journal bij met moodtracker. Hierin beoordeel ik mijn dag met een emoticon. Ook geef ik een cijfer van 0 tot 10 over hoe goed/blij ik me voel die dag en hoeveel stress ik die dag ervaren heb. De dag som ik ook op in één woord, en daarbij kun je denken aan sad, grateful, happy, tired, enz. En dan geef ik ook nog een cijfer aan de energie die ik had. 

Over het algemeen was het een fijne maand en heb ik de meeste dagen beoordeeld met een :). Ik heb 3 dagen beoordeeld met een <3. Dat waren de eerste dagen van januari toen Lotte er net was. En één dag heb ik beoordeeld met een :’(, de minst leuke dag toen alles even mis ging. Mijn energie was deze maand laag, rond de 2-3 van de 5. Maar wat verwacht je ook met al die gebroken nachten ;) 

monthly goals

Ja sorry, ze zijn echt allemaal baby gerelateerd…

dit vind je misschien ook leuk:  03.2021

O C H T E N D R O U T I N E
Ik had nadat de kraamzorg weg was, Flo weer moest werken en ik het alleen moest doen overdag vooral veel behoefte aan ochtend routine. Wat in het begin nog wel eens gebeurde, was dat ik nog tot in de middag ongedoucht in pyjama zat. Want zorgen voor Lotte en haar voeden had voorrang, dan kwam ik aan de beurt. En dan gebeurde het wel eens dat ik pas laat aan de beurt was. Vond ik niet zo heel fijn, dus ik deed mijn best – als het mogelijk was – om na de eerste ochtend voeding meteen te douchen en mezelf klaar te maken voor de dag. Dit doel is (meestal) gelukt! 

3 K G
Waar we vanaf begin af aan voor gingen was Lotte over de 3 kg krijgen. Dit omdat een (bijna) premature baby zichzelf nog niet goed op temperatuur kan houden, en vanaf 3 kg wel. Voor ons minder werk en voor haar ook minder ‘gevaarlijk’, want ze zou het dan zelf kunnen regelen. Dat is gelukt! Aan het einde van de maand groeide ze echt heel goed en was ze zelfs al 3.5 kg. 

D R A A G Z A K
We leenden een draagzak van een vriendin en moesten wachten tot Lotje de 3.2 kg gehaald had, want onder dit gewicht zou ze er nog te klein voor zijn. Nu ze eenmaal op het goede gewicht was konden we voor het eerst met haar erin naar buiten. Dat was leuk! 

W A N D E L E N
Dit doel is soort van behaald. Echt wandelen zou ik het niet perse willen noemen, want het waren iedere keer alleen een paar meter naar de supermarkt of een mini rondje door het dorp. Maar, ik ben wel buiten geweest en ben zodra het kon ook gegaan dus. En daar ging het vooral om. Voor komende maand is het doel om in mijn eentje een echte wandeling te maken, van zo’n 30-60 minuten. 

dit vind je misschien ook leuk:  04.2021

S L A P E N
We gingen de eerste paar weken best wel laat naar bed, want we bleven op tot Lotte haar voeding om 23:00/00:00 had gehad. In de derde week zijn we dat anders gaan aanpakken en een voeding eerder al richting bed gegaan. Dat maakte toch een slaapje van 2-2,5 uur uit. Het doel is om rond 22:00 uur in bed te liggen.

M E – T I M E
Wat ik het meest miste deze maand was af en toe wat voor mezelf doen. Even op adem komen zeg maar. Er was niet veel tijd om iets te doen tussen alle voedingen door (Lotte is een zeer langzame eter) en ik kwam niet verder dan maar wat op mijn telefoon scrollen ter afleiding. Dat is ook niet heel erg ontspannend eigenlijk! In de laatste week van de maand is het me gelukt om aan een nieuw boek te beginnen (oh wat was dat fijn!). Voor komende maand is het doel om het boek ook echt uit te lezen. En om minder op mijn telefoon te kijken en in plaats daarvan iets doen wat echt ontspant.

good stuff

→ Na twee weken voelde de knip eindelijk wat beter en na vier weken begon ik me weer een beetje de oude te voelen. 
→ Eerste keer naar buiten en naar de supermarkt geweest. Wat een uitje! 
→ Lotje heeft de 3kg gehaald, hoera! En daarna ook nog de 3,5!
→ Het lukt me eindelijk wat beter om meer ruimte te maken om iets voor mezelf te doen, al is het nog niet veel. 
→ Tijdens het voeden lees ik af en toe een boek en ik ben zo blij dat dat weer lukt!
→ Het is zo mooi om te zien hoe Lotje groeit. Ze ziet er echt elke dag weer anders uit. Ook al voelt het op sommige dagen zwaar, haar lieve gezichtje maakt heel veel goed <3
→ Het duurde even voordat ik de puf kon vinden om ook het huishouden nog te doen. Ik probeer de kleine stukjes tijd tussendoor dat Lotje slaapt zo efficiënt mogelijk te poetsen en dat lukt nu goed. Ik krijg weer wat gedaan hier, yess! 

2 Comments

 1. Irene 13 februari 2021

  Vind het zo gek dat jullie zo kort kraamhulp hebben! Hier kan dat echt tot je er geen nood meer aan hebt (er zal wel een termijn op staan waarschijnlijk, maar 12 weken is de standaard denk ik). Wij hebben onze kraamhulp 3 maanden gehad en ze kwam toen twee keer per week langs.
  Dat van die ochtenden herken ik heel erg. Ik voelde me daar altijd wat bleh van als ik zo lang ongewassen in mijn pyjama bleef maar de baby kwam op de eerste plaats inderdaad. Nu hebben we daar ook wel wat meer ritme in gevonden gelukkig 🙂

  Beantwoorden
  • luusjeindelucht 13 februari 2021

   Woow dat is inderdaad veel langer! Hier is het standaard een week lang. En ook wel echt broodnodig de eerste week vond ik. Heb ook al over andere landen gehoord (zoals Duitsland) dat je alleen een aantal dagen voor 2 uurtjes iemand over de vloer hebt die wat uitlegt en weer weg is. Dus ook niet zoals de kraamhulp hier die dan naast alle uitleg ook het huishouden en eten verzorgd. Zo verschillend overal!
   Ja dat ritme ben ik nu heel erg naar aan het zoeken maar begint wel al wat te komen. Het duurt even voordat je daar je weg in gevonden hebt denk ik, samen met je baby. Maar denk wel dat het heel fijn is als het er straks is 🙂

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *