papieren bloemen leren maken

Als je nog nooit papieren bloemen gemaakt hebt en het jezelf wil aanleren, dan is het makkelijk om video tutorials te kijken of boeken te lezen. In de afgelopen maanden heb ik een aantal boeken verzameld, van makkelijk tot gevorderd. Ik heb ze allemaal geprobeerd en vertel je hieronder wat ik ervan vond! Laat je me weten als je zelf aan de slag gaat? Vind ik leuk!

Leestijd: 5 minuten

Wat elk boek gemeen heeft is de uitleg over materiaal en papier. In de hoofdstukken hierover krijg je met afbeeldingen en uitgebreide informatie uitgelegd wat het allemaal is en hoe je ermee werkt. Ik vertel dus vooral over wat er juist verschilt per boek en wat een boek leuk en handig maakt om mee te werken.

Begin je net met papieren bloemen maken en wil je het jezelf nog niet al te lastig maken (en dat kan ik je aanraden), dan is het boek van Lia Griffith het perfecte boek om mee te beginnen.

In het boek staan 21 bloemen met templates: o.a. een anemoon, chrysanthemum, pioenroos, klaproos, tulp, hibiscus en de lelie. De templates zijn makkelijk te raadplegen achterin het boek.

Per bloem krijg je duidelijke en overzichtelijke uitleg met afbeeldingen hoe de bloem stap voor stap te maken. Het is op zo’n manier uitgelegd dat het niet te moeilijk is om te volgen en dat het een beginner lukt om een bloem te maken.

Je leert ook hoe je bloemen kunt schikken, hoe je centerpieces en corsages maakt en er is een apart hoofdstuk over trouwboeketten.

Om in het begin te oefenen en de basis onder de knie te krijgen is dit een heel fijn boek!

Heb je al wat geoefend en wil je wat meer uitdaging, dan is het boek van Jessie Chui een prima optie. Het is groot en dik met prachtige afbeeldingen. Veel om te maken dus, 21 bloemen en 7 bladeren; o.a. cosmos, dahlia, ranonkel, roos en de zoete erwt.

Ook dit boek heeft uitgebreide uitleg. Het is wel elke keer iets meer lees werk om doorheen te komen. Dat had van mij wat korter gemogen.

In het boek staan ook de iets ingewikkeldere bloemen. En daarmee bedoel ik vooral ook bloemen zoals een hydrangea (op linker foto hierboven), waarbij je meerdere knoppen op een steel maakt.

Ook kun je een heel hoofdstuk lezen over hoe je bloemstukken schikt en de verschillende composities die je hiervoor kunt gebruiken. Dit boek gaat daar een stuk dieper en uitgebreider op in dan het boek van Lia Griffith.

Het boek van Tiffanie Turner komt vrij overeen met het boek van Jessie Chui als het gaat over hoe mooi de afbeeldingen zijn en de moeilijkheidsgraad van de bloemen. Ook de tekst is iets meer werk om door te spitten, maar nog steeds goed te doen.

In het boek staan 24 bloemen en 18 bladeren. Ook een hoofdstuk over hoe je bloemen maakt die je kunt dragen zoals bloemen kransen en kronen voor in je haar bijvoorbeeld.

Prachtige pagina’s vol met mooie bloemen en bladeren! Als ik dit zie krijg ik dus heel veel zin om bloemen te maken : D

Wat dit een heel fijn boek maakt, is dat er heel uitgebreid wordt ingegaan op verschillende manieren van verven van het papier en de technieken (cutting, cupping, fringing, etc).

In het boek Flowersmith van Jennifer Tran valt meteen op dat hier goed nagedacht is over leesbaarheid en overzichtelijkheid. Dit boek scoort hoog op overzichtelijkheid, want elke bloem begint eerst met een lijstje met benodigdheden, dan een stapsgewijze tutorial met afbeeldingen en daarna de templates. Je hoeft dus niet naar achter te bladeren en je rot te zoeken tussen alle andere templates om de juiste te vinden. Het is een klein detail, maar het werkt zoveel sneller!

In het boek staan 23 bloemen en 8 bladeren. Daarnaast zijn er maar liefst 4 hoofdstukken die gaan over bloemschikken. Iets wat ik nog niet eerder zo uitgebreid heb gezien in een boek! Dat is erg handig, want je kunt wel leuke bloemen maken, maar een boeket wordt pas echt mooi als het goed neergezet is.

Bloemen in het boek: o.a. delphinium, gardenia, leucadendron, magnolia, nasturtium, plum blossom, zinnia en clematis.

Er staan ook wat ‘standaard’ bloemen in als een lelie, dahlia of klaproos. Maar zelfs die zijn in elk boek weer op een net andere manier gemaakt. Zo heeft elke maker toch een eigen stijl.

Van dit soort pagina’s word ik ook helemaal blij!

Het boek van Kate Alarcon zegt het zelf al, hier staan de iets minder standaard bloemen in. En dat klopt ook echt! Ik heb dit boek als laatst in de lijst gezet, want hier ben je denk ik pas aan toe als je de andere boeken hebt gehad.

De bloemen die er in staan zijn niet alleen wat minder bekend, ze zijn ook van een wat hogere moeilijkheidsgraad, hebben veel onderdelen en zijn gedetailleerd.

Er staan in totaal 30 bloemen, bladeren en zelfs plantjes. De bloemen zijn wat aparter; o.a. een protea, orchidee, stokroos. En wat dit boek zo leuk maakt, is dat het ook tutorials bevat van plantjes als cactussen en paddenstoelen.

Bijna elke bloem bestaat uit veel onderdelen.

Heb je al veel papieren bloemen gemaakt en ben je toch nog op zoek naar iets nieuws, dan is dit een leuk boek om aan te schaffen.

Elk boek heeft zo zijn unieke stijl en manier van uitleggen. Het zijn allemaal fijne boeken om mee te werken en mocht je ooit zelf aan de slag gaan ermee, dan kan ik ze ook echt allemaal aanraden. Ook met de bloemen die in meerdere boeken voorkomen zul je toch weer iets nieuws leren vanwege een andere manier van werken. Zo leer je super veel!

Wil je de bloemen zien die ik er al mee gemaakt heb, kijk dan even hier.

Zou jij wel eens papieren bloemen willen maken? Of heb je nog vragen voor mij over het maken van papieren bloemen? Dan kan ik deze binnenkort in een blog beantwoorden.

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 thoughts on “papieren bloemen leren maken

  1. Wauw wat gaaf! Ik vind jouw papieren bloemen altijd zo mooi 😀 Misschien is dit wel een leuke nieuwe hobby voor me haha. Al denk ik dat je hier wel geduld voor moet hebben… en dat heb ik niet zo 😉

  2. Ik heb een boek ter leen en heb daaruit mijn eerste bloemen gemaakt,dus je uitleg over de boeken kwam voor mij goed van pas omdat ik nu een boek wil kopen .Het eerste boek dat je beschrijft heb ik in bruikleen welk boek zou je mij als beginner aanbevelen? .
    vrgr Isabel

    1. Hi Isabel! Het eerste boek raad ik aan om mee te beginnen. De uitleg vond ik zelf in dat boek het makkelijkst te volgen en de bloemen die erin staan worden daar ook op een makkelijke manier gemaakt. Zodra je er daar een van gemaakt hebt, kun je denk ik de andere boeken ook goed volgen. Succes en veel plezier!