digitaal analoog fotograferen

Een analoge camera in een digitaal jasje, dat is mijn dream come true! En precies dat vond ik laatst, de Paper Shoot Camera. Ik wilde hem graag bestellen, maar helaas zenden ze op dit moment nog alleen naar Canada en Amerika. Balen dus! Maar toen bedacht ik me dat er misschien ook een leuk alternatief te vinden is.

Leestijd: 4 minuten

Wat ik zo ontzettend gaaf vind aan de Paper Shoot Camera en analoog fotograferen, is dat je nooit weet wat voor foto je maakt. Je hebt een zoeker (viewfinder) en daarmee maak je op de gok je foto. Soms is het resultaat wat scheef, andere keren heb je al dan niet per ongeluk een hele gave foto gemaakt. Het maakt fotograferen voor mij extra leuk! En het is ook precies wat ik tegenwoordig soms mis bij het fotograferen met camera’s of telefoons. Je kunt meteen al zien hoe je foto eruit komt te zien. Dat is natuurlijk leuk en handig, want zo maak je de mooiste foto’s in een handomdraai. Maar het speciale van vroeger is er wel af.

Maar ja dus, ik ging op zoek naar een alternatief. Want het leek me zo leuk om weer met een zoeker te fotograferen. Ik vond niet precies de ‘echte’ analoge manier van fotograferen, maar ik kwam wel in de buurt met deze apps.

* Het zijn iPhone apps en ik heb geen idee of ze ook voor Android te krijgen zijn, sorry!

Dispo

Als je Dispo opent zie je een knalgroene disposable camera, net zoals je ze nog van vroeger kent. In het midden zie je een klein rechthoekig schermpje wat als viewfinder fungeert. Wanneer je een foto maakt moet je nog tot de volgende dag om 9 uur in de ochtend wachten tot je foto’s ‘ontwikkeld’ zijn. Grappig toch! Bijna net zoals het vroeger was, maar dan ietsje sneller.

dit vind je misschien ook leuk:  filmrolletje #1

KD Pro

Bij KD Pro heb je wat meer opties. Zo kun je zelf de ontwikkel tijd instellen en heb je de keuze uit 1 dag, 1 uur of instant. Zo kun je een beetje valsspelen, maar dat haalt wel juist het leuke er een beetje af. Ook kun je kiezen voor 4 verschillende filters, je weet alleen van te voren niet hoe ze eruit zien. Leuk detail is dat je rechts onderin kunt zien hoeveel foto’s je nog op je rolletje hebt zitten en dat je ook manueel door kunt spoelen. Klein nadeel aan de app is dat wanneer je iets in de settings veranderd zoals een filter, je een reclame te zien krijgt.

Gudak

Gudak is nog de meest hardcore disposable camera app van ze allemaal. Het ziet er niet alleen uit als de klassieke wegwerp camera… bij deze app moet je maar liefst 3 dagen wachten totdat je het resultaat ziet. Dat geeft voor mij het leukste effect wat het dichtst in de buurt komt van een Paper Shoot Camera. Oké bij de Paper Shoot Camera kun je de foto’s na het schieten op je pc laden en bekijken, maar wanneer je de foto’s aan het maken bent onderweg kun je niets zien. Net zoals bij Gudak. Wanneer je je rolletje van 24 foto’s vol geschoten hebt begint het ontwikkelen. En zo heb je elke 12 uur een nieuwe rolletje tot je beschikking. Echte slow photography zoals vroeger dus : D Je foto’s krijgen ook nog de typische analoge camera filter. Leuk!

NOMO

NOMO is iets anders dan de andere apps. Het is ook een point and shoot app waarmee je ‘analoge’ foto’s maakt. In de gratis versie kun je één analoge camera gebruiken en dat is een polaroid camera. Bij de betaalde versie heb je keuze uit maar liefst 46 (!) analoge camera’s. Veel ervan zijn Lomo’s, o.a. Supersampler, Action Sampler en Sprocket Rocket. Woowww brings back memories! Daar had ik er enige van vroeger! Wie weet nog steeds wel ergens liggen. Maar ook een Olympus Pen, AGFA en Fujicolor disposables en Hasselblad. Echt heel erg vet! Wil je niet aan het jaarabonnement vasthangen, dan kun je alle camera’s 7 dagen gratis uitproberen. De foto’s ontwikkelen wel meteen, dus wat dat betreft is het iets minder leuk als je juist het wacht effect zo gaaf vind.

dit vind je misschien ook leuk:  lomo's van de laatste tijd

Binnenkort een post met wat foto’s!

3 Comments

 1. Malu 18 mei 2021

  Oh wauw wat super leuk! Mijn lief vind fotograferen ook heel erg leuk en is er ook erg goed in, vooral analoog weet hij vaak hele mooie cultfilm achtige foto’s te maken van een omgeving of iets wat we aan het doen waren.

  Zal deze blogpost met hem delen, denk dat hij lyrisch wordt!

  Beantwoorden
  • luusjeindelucht 18 mei 2021

   Ja zeker laten zien! Lijkt me echt iets voor hem ja 😀 Gaat hij ze ook ergens online posten? Dan ben ik wel benieuwd!

   Beantwoorden
   • Malu 21 mei 2021

    Zal het idee aan hem voorleggen vanavond 😉
    Hij mag sowieso (lees je mee Roel, hihi!) zich zelf op creatief vlak wat meer laten zien ipv alleen zijn muziek.

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *