gelezen: the fourth trimester

Is het niet gek dat je tijdens je zwangerschap negen maanden wordt bijgestaan door je huisarts, verloskundige en na je bevalling een week door de kraamzorg… maar dat het daarna al snel stopt? Ja je hebt nog een 6 weken check up om te zien of alles goed geheeld is, maar dan was het dat. Drie trimesters lang wordt er goed voor je gezorgd en dan sta je er soort van alleen voor. The Fourth Trimester gaat over het vierde trimester, dat start na je bevalling.

Leestijd: 3 minuten

In het boek wordt besproken hoe je in deze periode goed voor jezelf kunt zorgen. Het gaat vooral over hoe je je lichaam op een goede manier kunt laten helen, hoe je je hormonen weer in balans krijgt en je energie en levenskracht terug krijgt. Kimberley Ann Johnson kijkt er op een fysieke, emotionele, spirituele en relationele manier naar.

Wat vond ik van het boek?

Ik begon dit boek te lezen toen ik aan het einde van mijn vierde trimester zat en ik dacht meteen, had ik dit boek maar wat eerder gevonden! Het boek liet me meteen beseffen dat het inderdaad gek is dat vrouwen het vierde trimester voor het grootste gedeelte alleen moeten doorstaan, met maar weinig tips van buitenaf. De verloskundige houdt je goed in de gaten tijdens je zwangerschap en de kraamzorg heeft ook wel wat goede tips in die eerste week… maar dan sta je daar. Hoe doe je het nou goed, dat voor jezelf zorgen in die eerste weken? Waarom is er niemand die je daarbij begeleid? In mijn ogen zou het goed zijn om daar ook iemand voor te hebben, die je helpt met de transitie naar het moeder zijn.

Wat ik vooral interessant vond om te lezen, is dat er culturen zijn die een periode van 40 dagen aanhouden voor de moeders om zichzelf te ontlasten. Daar komen alle vrouwen uit de familie (of zelfs vriendinnen en buurvrouwen) voor 40 dagen langs om te helpen. Er wordt soep gemaakt, ze wassen je, ze zorgen voor de baby. De vrouw neemt deze 40 dagen ook echt om uit te rusten, te slapen en alleen maar aan zichzelf en haar lichaam te denken om zo goed mogelijk te herstellen. Onze Westerse maatschappij is daar helemaal niet op gemaakt. Daar moet je het zelf doen met de hulp die je kunt krijgen, als je die hebt in je omgeving. Het boek gaf mij een interessante kijk op hoe belangrijk het is voor een nieuwe moeder om naar haar lichaam te luisteren en ook deze periode in je eigen bubbel te zijn. We zijn zo snel geneigd om meer te doen dan goed voor ons is en het blijft moeilijk die rust écht te pakken. Je voelt je misschien al snel alsof je van alles moet en eerlijk, alweer aan het werk gaan na 3 maanden is ook wel echt snel. Het is niet niks wat er met je hoofd en lichaam gebeurd! Het boek gaf mij het extra zetje in de rug om zo lang mogelijk in mijn baby bubbel te blijven. De buitenwereld even helemaal afsluiten totdat ik er zelf klaar voor was. Alleen ik en mijn familie en al mijn energie daarin steken. Alleen de nodige dingen doen en vooral goed naar mezelf en mijn baby luisteren.

Mocht je het een interessant boek vinden, dan kan ik je aanraden om alvast tijdens je zwangerschap te beginnen met lezen. Dan heb je waarschijnlijk niet alleen wat meer tijd om te lezen, maar dan ben je voorbereid voordat je al in je vierde trimester zit! Er zit ook een stukje in over je voorbereiden op de geboorte, dus dat komt dan ook goed van pas.

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 thoughts on “gelezen: the fourth trimester

  1. Interessant! Niet dat ik er (binnenkort) iets aan ga hebben, maar het is wel fijn om te weten dat dit soort boeken er ook zijn. Want inderdaad, ik zie bij andere vrouwen dat de omschakeling van ‘zwanger’ naar ‘moeder’ niet niks is, en dat daar eigenlijk maar weinig hulp bij komt kijken.

  2. Ik vind het ook echt zottekeswerk eigenlijk dat je na drie maanden al terug moet gaan werken. En inderdaad, tijdens je zwangerschap wordt je goed opgevolgd maar erna moet je je plan trekken terwijl ik net meer zou gehad hebben aan extra begeleiding erna. Nu hebben wij in België dus wel 12 weken kraamzorg die voor het grootste deel door je mutualiteit vergoed wordt dus dat is echt mega fijn maar alsnog…
    Nu moet ik ook wel zeggen dat ik het echt niet zo fijn vond om mensen in huis te hebben die eerste weken. Maar dat was natuurlijk vooral babybezoek en niet per se om mijn huishouden te doen ofzo :p

    1. Ja toch, 3 maanden is zó kort. Dan ben je net hersteld en begint er net een ritme te komen en dan wordt alles weer omgegooid omdat je moet werken. Twaalf weken kraamzorg is inderdaad een stuk langer, maar ook anders dan hier in NL vertelde je he? Ik vond het ook wel prettig, een rustige kraamweek. En daarna zijn ook niet veel mensen langs geweest. Had ik ook helemaal geen zin in. Dus voor mij was het ook goed!