a photo a day

Op 1 januari 2015 ben ik begonnen met (bijna) elke dag een foto te maken van random dingen in mijn dagelijks leven en het is één van de enige dingen in mijn leven die ik al zo’n lange tijd volhoud. Je kunt mijn foto’s volgen op A PHOTO A DAY. Maar daar wilde ik het eigenlijk niet over hebben. Waar ik het wel over wil hebben zijn de foto projecten van anderen. Want weet je wat ik nog leuker vind dan zelf die foto’s maken? Door soortgelijke foto projecten van anderen kijken. Het is enorm leuk om te zien hoe elke fotograaf weer anders fotografeert en de dagelijkse dingen vastlegt. Iedereen heeft zo zijn eigen gekozen camera en unieke stijl. Kijk je mee?

Leestijd: 3 minuten

Jamie Livingston begon in zijn studententijd met een fotografie project. Het waren de jaren 80 en polaroid camera’s bestonden nog niet zo lang. Jamie maakte elke dag een polaroid foto en dat deed hij 18 jaar lang (= 6000 foto’s!), tot de dag dat hij dood ging. Hij documenteerde elk aspect van zijn leven; zijn vrienden, zijn relaties en zijn werk als filmmaker en fotograaf. In zijn studententijd zie je vooral veel grappige en gekke foto’s met zijn vrienden langskomen. Daarna wordt het wat serieuzer. Hij krijgt namelijk kanker en ook dat wordt vastgelegd. Tot zijn dood in ’97. Brrr, ik kreeg er kippenvel van! Bekijk hier de indrukwekkende foto’s.

Marcin Baran begon aan een a photo a day project en dat wilde hij 1 jaar volhouden. Hij kwam een heel eind, 240 dagen, maar haakte helaas af. Hij voelde namelijk een te grote druk om mooie foto’s te produceren. Die druk werd zo groot dat hij er mee moest stoppen. Hij schreef de blog how to fail at your a photo a day project. Heel leerzaam en interessant om te lezen als je je ook wil wagen aan het project. Ik vind het overigens jammer dat hij gestopt is, want er zitten hele mooie foto’s tussen! De foto bovenaan de post is trouwens ook van Marcin.

Alina Clark deed in 2017 een dagelijks foto project en nog een keer in 2019. Na haar eerste project schreef ze een blog over wat ze allemaal geleerd heeft ervan. En na haar tweede project wat het voor haar betekent om elke dag een foto te maken. Ik vind het ontzettend leuk om met haar familie mee te kijken en de momenten een soort van mee te beleven. Want de foto’s laten je bijna voelen erbij te zijn.

Erika Kao heeft het iets anders aangepakt. Ze deed het 365 foto project in 2019 en bedacht voor elke maand een thema. Zo had ze bijvoorbeeld de thema’s: artificial light, multiple people, anonymous, unconventional portrait en details. Heel gaaf, maar lijkt me wel meer werk dan elke dag ‘gewoon’ een snelle foto maken. Des te meer super goed dat het haar gelukt is om het af te maken!

Ook professioneel fotografe Judy Beedle maakte elke dag een foto, twee jaar lang in 2018 en 2019. Je ziet foto’s van haar Amerikaanse familie en de dingen die ze ondernemen.

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

6 thoughts on “a photo a day

  1. Heel leuk! Ik heb vroegah op Flickr ook wel eens zo’n project geprobeerd, maar ben volgens mij nooit verder gekomen dan 100 dagen. Ik word er wel heel nostalgisch van dus ik ga ze weer eens opzoeken haha 😀

  2. Zo tof allemaal! Ik wil het ook weer doen maar ik houd het nooit vol. Wat raar is want ik maak wel elke dag foto’s :p
    Misschien toch nog een kans geven.