het c-tijdperk

Het leek me wel eens leuk om weer wat oude blogs op te halen. Want tja, ik zit nu met mijn pootje omhoog en dan heb ik daar weer even tijd voor. Ik wilde vooral het afgelopen jaar (of anderhalf) nog eens terugkijken, terugblikken op het Corona tijdperk (dat we hopelijk binnenkort zo goed als kunnen afsluiten als we het vaccin gehad hebben).

Leestijd: 3 minuten

Voor mij stond deze periode in het teken van slowing down. Dat was mijn eerste reactie op de lockdown, met thuis werken en alleen wandelen nog als uitje hebben. Ik had vooral behoefte om alles even te laten voor wat het was, mijn leven onder de loep te nemen en me te concentreren op de dingen die ik écht belangrijk vond. Even uit het drukke en gehaaste leven stappen en de dingen die moeten even laten. Daar was nu wat tijd voor. Ik nam een half jaar na de start van de lockdown eens onder de loep hoe je dat nou precies doet, dat langzaam leven.

Ik (her)ontdekte een aantal dingen in de lockdown. Een van de grootste ontdekkingen van het Corona jaar was die van papieren bloemen. Ik had er nog nooit van gehoord en las er per toeval iets over online. Of eigenlijk zag ik vilten bloemen, die van de viltbloemist. Het interesseerde me meteen, want wat zag dat er prachtig uit! Dat wilde ik ook wel eens maken. Uiteindelijk ben ik geen vilten, maar papieren bloemen gaan maken. En dat werd al snel een nieuwe hobby! Ik maakte pioenrozen, ranonkels, Moederdag boeketten, nog meer pioenrozen , Japanse pioenrozen en dahlia’s.

Zo maakte ik ook een aantal lijstjes die goed laten zien hoe ik deze tijd heb ervaren. Op 31 maart 2020 droomde ik al van alles wat ik wilde doen zodra de lockdown over zou zijn, niet wetende dat er nog een tweede aan zou komen. Grappig om dat nu terug te lezen. Wat een lange weg hadden we toen nog te gaan! Ik probeerde ook af en toe op te schrijven waar ik dankbaar voor was, om een rottige en moeilijke tijd draagbaar te houden. Zo maakte ik een lijstje tijdens de eerste lockdown en een in de tweede. En ik wilde ook mijn dagen weer wat meer gaan bijhouden en deed dat in een bullet journal, dat ik later weer digitaal maakte.

Ook leuk was dat ik weer meer post ben gaan maken. Iets wat ik jarenlang regelmatig deed, maar waar ik toch al een hele tijd niet meer aan toegekomen was. Een fijne ontwikkeling om te zien dat dit een van de dingen was waar ik naar teruggreep in deze tijd. Ik maakte lente post, drijvende otters, een heleboel berenknuffels en post aan bejaardentehuizen.

Iets wat nu achteraf een ‘typische Corona bezigheid’ was voor mij, was puzzels maken, op berenjacht gaan en ook schilderen op nummer. Maar wat we nog het allermeest hebben gedaan zijn de pauze wandelingen met koffie. Dat deed ik voorheen nooit en is echt een lockdown dingetje.

Een van de positieve dingen die er veranderde was dat ik weer wat vaker aan yoga deed en Qi Gong oppakte. Ik deed een 25 days of Qi Gong challenge.

Grappig om zo nog eens terug te blikken op dat gekke jaar. Ik hoop heel erg dat we dit jaar nog kunnen zeggen dat we Corona verslagen hebben! Dat we weer wat meer vrijheden krijgen en minder hoeven na te denken of het wel kan wat we doen. En ik ben ook echt benieuwd hoe het gewone leven straks weer verder gaat. Ga ik straks alles weer net als vroeger oppakken, of zijn er toch wel wat dingen blijvend veranderd? Ik kan me nu helemaal niet voorstellen dat ik straks weer naar werk ga en de winkel daar vol staat met dertig mensen op een drukke weekenddag, of dat ik naar een yoga clubje ga, dat ik zonder mondkapje een winkel in kan of met een hele bups vrienden een feestje vier. Nu heb ik vooral het gevoel dat ik echt heel erg moet gaan wennen aan weer onder de mensen zijn en aan het weer wat drukker hebben en dat soort dingen.

Hoe was jouw Corona jaar? Heb je nieuwe dingen ontdekt of juiste weer oude dingen opgepakt?

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

6 thoughts on “het c-tijdperk

 1. Ik vind het heel leuk om te lezen dat je zo goed bent omgegaan met corona! Dat is niet makkelijk. Ge hebt echt goed de knop omgedraaid en u andere interesses opgezocht. Fijn om te lezen dat je zoveel plezier hebt.

  Mijn corona-jaar was een jaar van de ommekeer! Een blog gestart, geshined op het werk en ik ben f*cking getrouwd tijdens corona :p En daarnaast ook gewoon véél coole dingen gedaan op het werk. Heb niets te klagen!

  1. Voor jou ook zoveel nieuwe dingen, leuk! Ja hier ook getrouwd tijdens Corona. Niet precies hoe we het in ons hoofd hadden maar alsnog een hele leuke dag gehad! Geen slecht jaar voor jou ook dus 😀

 2. Wat schrijf je fijn! Ik heb je blog ontdekt omdat je op mijn schrijfsel hebt gereageerd en ik ben daar heel happy mee! Fijn dat je meer bent gaan schrijven weer. Zoals je hebt gelezen wil ik dat ook HEEL graag. Heb jij ook dat je best moet wennen nu er weer wat meer mag? Het lijkt wel alsof alle leuke, sociale dingen en drukte buiten (zeker met dat zonnetje nu #loveitthough) meer energie kosten dan ‘vroeger’? Maar, neemt niet weg dat ik er natuurlijk heel blij mee ben dat we richting einde gaan van deze narigheid. Althans, voorlopig. En laten we hopen dat het niet meer zo ‘erg’ wordt! Ik ga nu eens even op de linkjes doorklikken, want ben mega benieuwd wat voor moois jij allemaal gemaakt hebt. I mean, bloemen van papier?! Liefs!

  1. Dankjewel! Ik moet zeker ook wennen ja. Alles kost inderdaad meer energie, dat vind ik dus ook. Even een uurtje op een drukker terras zitten gaat nog, maar ik kan me voorstellen dat als ik dat langer zou doen ik wel echt moe zou zijn ervan.Ik ben ook zeker blij dat we weer wat meer mogen ja! Heeft ook echt lang geduurd. Denk dat het vooral goed in de gaten houden blijft om alle leuke dingen in het begin te doseren. Veel plezier met rondkijken dan maar! 😉 X

 3. Ik zeg het maar gewoon heel eerlijk; ik ga slecht op veranderingen. Ik zal heel stoer willen zeggen mbt mijn autisme dat niet zo is, maar het sloeg wel in mijn gezicht. Hoe eerst de band van mijn vriend optrad bij een platenbeurs en hier en daar handschoentjes lagen en mondkapjes, spullen om je handen te ontsmetten, zakdoekjes en zelfs voor de grap een tafeltje was samengesteld met dit met lp’s “van The Corona’s”. Hoe we daar een beetje om lachen om de satire. Daar kwam ik snel op terug!

  Opeens was er lock down, mijn vriend zal optreden, we zouden naar hadewych minis gaan met ons we are public pasje in het muziekgebouw in Eindhoven. Keken we zo lang naar uit, want vrouw op de basgitaar én ze speelde krachtige nummers geschreven en gezongen door vrouwen.

  Ik weet nog dat we ons netwerk netjes vroegen om de kaarten voor culturele en muzikale dingen te houden of het geld terug te geven aan poppodia’s. Dat we oproepen om juist wél cd’s en merchandising te kopen. Hoe we in bed gingen liggen met een laptop en films gingen kijken via Picl.nl en verschillende filmhuizen ons kaartje sponsorden.

  De slapeloze nachten begonnen. Malen, denken, angst. Wat is covid? Hoe voorkom ik het? Wat houd het in als ik besmet word? Ook mijn zorg viel weg, want woon in een woongroep door ASS, en niemand mocht aan huis begeleiding geven. Alles ging via telefoneren en beeldbellen, met mijn gehoorbeperking was dit lastig, maar zette alles op alles zodat dit wel kon.

  De eerste maanden verveelden Roel en ik ons kapot, maar we hadden elkaar. Roel heeft toen een lange tijd hier gewoond om samen een ritme te krijgen, tegen elkaar onze gevoelens kunnen uiten en samen een vorm te krijgen hoe we deze tijd moesten doorbrengen. Er was sprake van social distance, maar twee extraverte mensen… Muren kwamen op ons af. We hebben daarom heel veel gefietst, waren altijd buiten en zochten meertjes op waar we wel mochten zijn, niemand er was, en we gewoon gingen zwemmen..

  Mijn balkon werd veel benut. Ik heb een loungebank en boeken werden gelezen, ik kocht 3 gitaren over voor heel weinig geld van vrienden en kreeg van Roel les. We luisterden veel muziek via de blue tooth speaker. En opeens kwam er rust. Voor het eerst in járen had ik geen slaapproblemen meer, sterker nog, ik viel na het avondeten in slaap tot de volgende ochtend om zes uur. Thuiswerken was voor mij geweldig, geen prikkels van reizen, andere mensen, mijn eigen regels bepalen en ging als een speer. Mijn werk was veel beter van kwaliteit en kreeg veel meer gedaan door de rust om thuis te zijn.

  Mensen om mij heen zagen mij helemaal opbloeien en uit een burn-out en depressie klimmen. Ik kreeg complimenten, maar werd ook met de nek aangekeken. “Je loopt te pronken met je relatie en doe niet zo popiejopie happy de pappy’. Dat werd ook een keuze om mijn netwerk onder de loep te nemen en uiteindelijk kwam daar een inner circle van 10 beste vrienden uit. De rest groet ik als ze tegenkom, maar daar blijft het ook bij.

  Natuurlijk miste ik de concerten, het museum, de bioscoop, festivals, uit eten gaan. Maar begon dit steeds meer als een luxe te zien. Iets waar je naar toe kan sparen, leven, als een extra mooi kadoo.

  Mijn lief had het lastiger op een gegeven moment. Hij ging veel in zijn hoofd zitten en tobben en twijfelen en miste het podium, het jammen, alles wat hij naleefde als muzikant. Ook de jamsessies zegden wij af, doordat er covid besmettingen waren bij de mensen die daar zouden zijn (en vrije moralen na leefden), de hoeveelheid mensen en hielden de regels in pact. Dit ook omdat we beiden 4x een test moesten doen omdat iemand in ons netwerk besmet was. Weer quarantine en weer uitstel in hulpverlening. Moedeloos werden we er van, kwaad zelfs, machteloos.

  Uiteindelijk heeft mijn lief zélf besloten om 40 uur te werken met 2 banen, bij KPN en áls bas/gitaar leraar. Hij bloeide helemaal op door contact met collega’s, weer nuttig voelen, ritme in dagen en weer iets om handen hebben. Het werd een alternatief, wat stiekem veel meer voordelen dan hij had verwacht of kon inzien.

  Al bij al… We zijn volwassen geworden, veel rustiger en minder rock ‘n roll en studentikoos (haha), wel met vallen en opstaan, maar maakten noodgedwongen andere en betere keuzes. En hoe gek dat mag klinken, ben ik daar heel dankbaar om. Ik had de rem en vertragen zelf nooit gevonden of gedaan 😉 ,

  1. Wow Malu, als ik je reactie zo lees denk ik meteen dat het zo leuk zou zijn als je een blog zou hebben! En over dit soort dingen schrijft. Zo te lezen hebben jullie samen en alleen een grote verandering doorgemaakt door Corona, en super positief ook nog 🙂 Wat fijn! Dit lijkt me heel interessant om over te lezen 🙂