een ode aan LUSH parfum

Het wordt tijd dat ik eens een blog schrijf over mijn verzameling LUSH parfum. Een paar jaar geleden ben ik begonnen met ze te verzamelen en sindsdien kan ik er geen genoeg van krijgen! Dus hier mijn ode…

Leestijd: 5 minuten

Ik kan me niet eens meer herinneren wanneer ik LUSH leerde kennen. Het enige dat ik weet, is dat het al best wel lang geleden is. In het begin kocht ik er af en toe eens een bruisbal maar meer ook niet. Daarna leerde ik skincare kennen en ontdekte ik al snel mijn holy grails die ik na al die jaren nog steeds gebruik. Mijn eerste instapje in de parfum waren de body sprays. Jarenlang droeg ik Dirty, een super frisse geur met munt. Later kocht ik ook Dad’s Lemon Garden, ook een frisse geur met heel veel citroen. Echt super lekkere geuren, vooral voor in de zomer!

Pas toen ik bij LUSH ging werken in 2018 leerde ik beetje bij beetje de parfums kennen. Elke shift rook ik aan wat flesjes en spoot ik wat op om de geuren te leren kennen en te ruiken wat ze op mijn huid deden. En zo werd ik helemaal verliefd!

Hoe de parfums in elkaar zitten

Ik vergelijk de parfums altijd met wijn. Sommige geuren zijn zo vol en complex, net als wijn dus! Het ruiken en ervaren van de geuren is echt een feestje om te doen. Je kunt er zoveel in ontdekken!

Maar nu dan de uitleg hoe het in elkaar zit. Een LUSH parfum bestaat uit noten en tonen. Een noot is een opvallende geur die de boventoon voert in een geur. Noten creëren samen een ‘akkoord’ en er zijn top, hart en basisnoten. Wanneer je een parfum op doet ruik je eerst de topnoten. Daarna ruik je de noten in het hart van de geur en daarna de basisnoten. Zo krijg je een geur met verschillende lagen en dat maakt de geur zo interessant.

wat is het verschil dan met andere parfums?

De geuren zijn gemaakt van etherische oliën en absolues. De geuren die gebruikt worden, worden bij etherische oliën met stoom uit een plant gedistilleerd en bij absolues geëxtraheerd. En dat zorgt voor een pure geur.

Sinds ik de geuren van LUSH ken en gebruik merk ik dat ik parfum van de drogist niet meer kan verdragen. En daar bedoel ik mee dat ik ze zo chemisch en vlak vind ruiken. Als je de LUSH geuren kent weet je misschien wat ik bedoel! Buiten de lagen die een parfum zo mooi complex kunnen maken zijn er nog meer dingen die de parfums zo speciaal maken. De combinaties van geuren zijn zo goed bedacht! Soms kom je een mix van planten tegen die je niet snel bij elkaar verwacht, maar die echt heel goed bij elkaar werken.

mijn favorieten

Ik geloof er in dat een goed parfum echt iets aan je kan toevoegen. Ik heb bijvoorbeeld niet elke dag zin in dezelfde parfum, maar kies er een uit die bij mijn mood van de dag past. Of die mijn mood juist beter maakt. Soms is dat bloemig en lieflijk, dan weer pittig en soms ook weer krachtig en aanwezig. Ik vind het heerlijk om een geurtje te dragen waar ik helemaal verliefd op ben! Dit zijn de afgelopen jaren mijn favorieten geworden:

GINGER (aards, kruidig en fris)
Dit is mijn favoriete go to parfum omdat het elke dag kan. Hij is lekker spicy door de gember en de eikenmos geeft het een aardse stevigheid. Maar tegelijkertijd voel je je ook lichtvoetig door de combinatie met bergamot en Siciliaanse mandarijn. Dan zit er ook nog een bloemige hint doorheen van mimosa en geranium. De combinatie van al deze geuren maakt dit voor mij een fijne alledaagse parfum die pit geeft.

HIMALAYA (kruidig, aards, woody en zoet)
Dit is al een vrij ‘oude’ geur. Hij is namelijk nog in de Cosmetics To Go (de voorloper van LUSH) tijd uitgevonden in 1993. Deze geur kun je misschien het best omschrijven als oriëntaals. Er zit wat bloemigs in, de ylang ylang. Wat zoets, het narduskruid. En dat gecombineerd met krachtig peperhout. Deze geur draag ik niet elke dag maar vooral als ik me speciaal of krachtig wil voelen.

LORD OF MISRULE (spicy, zoet en aards)
Heb je ooit wel eens gehoord van een parfum met zwarte peper? Nou, dat zit hier in en dat geeft het parfum echt een kick! De mooiste parfums (in mijn ogen) hebben een krachtige noot erin gecombineerd met iets zoets, en dat is precies wat Lord of Misrule doet. De zwarte peper is gecombineerd met aards patchoeli en zoete vanille. Een perfecte combi die altijd kan, maar die me vooral in de herfst dat warme, cozy gevoel geeft. Het is absoluut een geurtje dat je nooit eerder bent tegen gekomen en er is ook niets wat erop lijkt. Zo speciaal vind ik ‘m!

GODDESS (bloemig, woody en aards)
Deze Goddess heeft toch wel een hele speciale geur. Ik moest, eerlijk toegegeven, even aan haar wennen. Ik vind haar namelijk nogal een complexe geur die vraagt om goed geroken te worden, om het zo maar te zeggen. Maar wat ben ik blij dat ik haar een goede kans gegeven heb! Onder andere het ingrediënt Oudh maakt haar zo speciaal. Dit is trouwens een parfum waar je heel duidelijk de verschillende noten in kunt herkennen. Ze begint namelijk met een hele krachtige toon, de Oudh in combinatie met sandelhout die het aards en rokerig maakt. En eindigt met een bloemige combinatie van osmanthus, jasmijn en roos. Ze doet haar naam echt recht!

Als je meer wil leren over LUSH parfums – en dat kan ik je aanraden want dat is echt reuze interessant en een wereld apart – dan kun je de volgende artikelen lezen: alles wat je wilde weten over parfums, de parfum guide, tot welke geurfamilie hoort een parfum. Maar ga vooral, als je kan, ook in een winkel ruiken en proberen op je huid. Ik heb door de jaren heen voor mijn gevoel echt een nieuw soort reukvermogen ontwikkeld door ze veel te ruiken. Ik waardeer nu ook veel meer geuren. Net als dat je sommige wijn ‘leert’ drinken.

Ik zag net op de website trouwens dat er een super leuk nieuw parfum cadeau is! Een perfume library gift met 5 classics, super mooi ingepakt in een knot wrap! Ik word er hebberig van ohhh.

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

8 thoughts on “een ode aan LUSH parfum

 1. Heel interessant! Mijn kennis over het maken van parfum komt uit het boek ‘Das Parfum’ (over een seriemoordenaar) dus ik associeer dat waarschijnlijk voor de rest van mijn leven met iets griezeligs, maar dat is het natuurlijk niet. Ik heb (nog?) geen parfums van Lush maar ik heb wel een keer een paar varianten geroken in een winkel en toen viel het me inderdaad op dat het rijkere of vollere geuren zijn dan wat er in een gemiddeld parfumflesje zit.

 2. Heel boeiend! Ik heb zelf geen parfum van Lush maar ik moet zeggen dat ik er wel wat hebberig van word, haha. Mijn schoonzusje heeft een bodyspray (denk ik) van Lush die heel erg naar rozen ruikt en die vind ik wel heel lekker. Ik heb wel een geur van de Rituals die ik altijd enorm graag geroken heb (maar ik droeg hem toen ik middenin mijn depressie zat heel vaak en ik kan hem niet meer ruiken nu helaas) en mijn favoriete parfum is de Molecule01 van Escentric Molecules. Ken je die? Das zo’n bijzondere geur! En krijg gegarandeerd elke keer ik hem draag complimenten over.

  1. Houtachtig, bloemig, musk lees ik over de Molecule01, dat klinkt wel heel lekker! Als ik hem een keer tegen kom ga ik ruiken 🙂
   Ah ik denk dat dat de Rose Jam is. Die vind ik ook erg lekker!
   Hoe bepalend geur kan zijn he. Wel jammer dat je er door de depressie nu niet meer tegen kan, maar snap ik wel ja. Heb eens gelezen dat geur vaak ook het sterkst aan herinneringen vast zit.

 3. Ik gebruik heel graag de bruisballen en bubble bars van Lush, als ik daarmee in bad ga en dan lig te lezen is dat een enorm moment van genot. De parfums heb ik nog nooit echt gebruikt. Maar ik denk dat ik wel weet wat je bedoelt met die geur. Mijn lijf reageert op intense geuren. Ze kunnen me een aanval bezorgen, ze kunnen me heel misselijk maken of migraine bezorgen. Terwijl de producten van Lush hebben ook een vrij sterke geur en toch heb ik daar nooit last van. Dus misschien moet ik eens overwegen om een parfum of body mist van heb te halen. Merci voor de post! En Lush verdient inderdaad een ode. Echt een fijne winkel, en ze zijn ook goed voor de wereld

  1. De bruisballen en bubble bars zijn megaaa lekker ja, vind ik ook! Ook al heb ik geen bad haha. Ik kan er op werk vaak wel een in een kom proberen, dat is altijd zo mooi om te zien 🙂
   Ik snap helemaal wat je bedoelt met hoofdpijn krijgen van geuren, ik ben daar ook gevoelig voor. En bij de Lush geuren heb ik dat ook niet! Ik denk omdat het allemaal pure natuurlijke geuren zijn? Hoofdpijn krijg ik juist van de synthetische geuren.

  1. Dat hoor ik van veel mensen! Ik had er de eerste paar jaar dat ik bij LUSH kwam ook geen idee van. Op een of andere manier sla je dat stukje in de winkel snel over denk ik? Ben benieuwd welke je lekker vindt!