een schetsboekje vol bloemen

Weet je wat ik altijd heel tof vond? Dat mijn opa, die hovenier was, werkelijk álle planten en bloemen in het Latijns uit zijn hoofd wist. Iets waar ik altijd tegen op keek. Nu heb ik iets bedacht… Ik wilde toch weer een nieuw stempel project starten, dus waarom niet een schetsboekje vullen met stempels van bloemen, om zo hun namen te kunnen onthouden?

Ik begon met de bloem die veel voor mij betekent en de mooiste herinnering aan zich heeft, de Lathyrus Odoratus oftewel de Sweet Pea. Dit kleine bloemetje laat mij altijd weer terugdenken aan mijn opa en oma. Ze groeiden namelijk in hun tuin, aan het smalle paadje tegen de schuur aan. Wanneer ik mijn opa en oma bezocht liep ik er altijd langs. Met mijn oma ging ik regelmatig wat bloemetjes plukken om ze in een vaasje te zetten. Een herinnering die ik nooit meer zal vergeten. Er waren altijd zoveel bloemetjes en ik vond alle verschillende kleuren prachtig!

Het boekje heeft 60 bladzijdes en ik ga mijn best doen om ze allemaal te vullen! Welke bloem zou jij graag willen zien?

dit vind je misschien ook leuk:  vulpen

19 Comments

 1. Shirley 22 juni 2021

  Wat een leuk project. Het begint te kriebelen om ook iets creatiefs te doen. Ik ben niet zo’n bloemenkenner moet ik bekennen, maar ik zie het al helemaal voor me met mijn planten en hoe ik ervoor noet zorgen, haha.

  Beantwoorden
  • luusjeindelucht 23 juni 2021

   Doen! Ik kijk altijd vol bewondering naar schetsboekjes van mensen die alle planten en bloemen uit hun tuin met aquarel schilderen, zo prachtig! Sowieso alles in een schetsboekje vind ik altijd mooi, als er veel pagina’s gevuld zijn en iemand er plezier aan gehad heeft het te maken.

   Beantwoorden
 2. Angélica 22 juni 2021

  Ahh wat leuk! 😀
  Boterbloemen doen mij altijd aan mijn oma denken, ze hadden een groot weiland en daar gingen we altijd boterbloemen plakken 🙂 En hortensia’s aan mijn (andere) opa 🙂
  Ik zou wel graag een klaproos willen zien 😉 Of een Angelica haha (maar dat is best een lastige planten om te gutsen)

  Beantwoorden
  • luusjeindelucht 23 juni 2021

   Boterbloemen vind ik ook wel passen bij oma’s, weet niet waarom. Hortensia’s ook aan mijn andere opa, die stonden altijd in het hofje en dat was het eerste wat je zag als we op bezoek gingen. Die zijn ook mooi om te maken! Ga ik doen 🙂

   Beantwoorden
  • luusjeindelucht 23 juni 2021

   Paarse Angelica’s zijn trouwens echt mooi wow! Ga ik proberen, maar wordt een uitdaging ja oef.

   Beantwoorden
 3. Wendy 23 juni 2021

  Het lelietje-van-dalen! Al is dat misschien meer een plant met hele kleine bloemetjes, dan een bloem. Mijn broer heeft trouwens precies hetzelfde als jouw opa had, maar dan met dierennamen. Ik heb Latijn gehad op de middelbare school, en mijn broer deed VMBO, maar ik denk serieus dat hij véél meer Latijnse woorden kent dan ik. 😀

  Beantwoorden
  • luusjeindelucht 23 juni 2021

   Ohh die zijn wel leuk om te maken denk ik! Haha ik vind dat dus echt bewonderenswaardig als iemand zóveel weet 🙂

   Beantwoorden
 4. Karlijn 23 juni 2021

  O zo mooi! Vooral ook omdat ze je ergens aan doen denken.
  Ik moet bij klaprozen altijd denken aan mijn oma, dat was haar lievelingsbloem. En bij Lelietjes-van-dalen aan mijn moeder. Wij liepen vroeger na het eten (in de zomer) in de bos bij ons in de buurt en als mijn moeder daar Lelietjes-van-dalen zag werd ze altijd helemaal blij!

  Beantwoorden
 5. Geke 23 juni 2021

  Wat een prachtige Lathyrus is het geworden, zo treffend, want echt geen makkelijke bloemen om zomaar even weer te geven.

  Haha, die Latijnse namen, potjeslatijn is het eigenlijk (volgens mijn vader die ‘echt’ Latijn gestudeerd heeft en geen tuinbouw /tuinontwerp zoals ik), en die dingen veranderen ook nog eens van naam af en toe, dan ben ik soms wel de kluts kwijt.

  Qua bloemen blijven Seringen voor altijd verbonden met mijn mémé … ze had die in haar tuin staan, en af en toe bracht ze dan wat bloeiende takken mee.
  Degene die ik hier nu in mijn tuin heb, is ergens nog een afstamming van een uit haar tuin, zo lang geleden…

  Beantwoorden
  • luusjeindelucht 26 juni 2021

   Wat leuk dat je tuinontwerp hebt gestudeerd, super interessant! Haha ja de veranderingen maken het extra lastig. Ben benieuwd hoeveel ik erin krijg. In ieder geval een poging waard.
   Wat leuk dat je seringen uit haar tuin komen en bij jou doorgroeien! Ik ga eens kijken of het me lukt er een stempel van te maken.

   Beantwoorden
 6. Malu 24 juni 2021

  Wat een mooi project! Ben zelf helemaal verliefd op de klaproos.

  Zeker in combinatie met korenbloemen en margrietjes in weilanden

  Beantwoorden
  • luusjeindelucht 26 juni 2021

   Jaaaa klaprozen, die blijven bij mij ook favoriet. Zo mooi! Daar kan ik vast wel een stempel van maken 🙂

   Beantwoorden
 7. Amanda 24 juni 2021

  Leuk project, lijkt me nog best lastig om overal stempels van te vinden.
  De Latyrus doet mij denken aan mijn ouders. Zij stonden op een camping met een stacaravan en ieder jaar hadden ze de Latyrus staan. Zulke mooie bloemen, werd er altijd vrolijk van.
  Helaas leven mijn ouders niet meer.

  Ik vind sommige Akelei bloemen wel erg mooi.
  Er zijn alleen erg veel soorten van.
  Vroeger ruilde ik bloemen zaadjes over de post en deze zat er toen tussen.Heb hem ook zelf gezaaid en het was een prachtige bloem. Alleen zaait het zichzelf uit, dus voor ik het wist stond mijn tuin vol met diverse soorten Akelei.
  We hebben 3 jaar geleden de tuin helemaal kaal gemaakt en opnieuw opgebouwd, toch zie ik hier en daar weer wat omhoog komen.
  De mooiste was de Aguilegria Nora Barlow.

  Beantwoorden
  • luusjeindelucht 5 juli 2021

   Wat een mooie herinnering aan je ouders op de camping. Ik word er inderdaad ook altijd vrolijk van!
   Haha wat grappig dat de akelei zelfs na een tuinverbouwing er toch nog doorheen piept. Ik ga de Aguilera eens opzoeken!

   Beantwoorden
 8. Robin Schrijvers 27 juni 2021

  Cool! Ik ben niet echt een bloemenman, maar ik vind het wel suuuuupervet dat uw opa echt alle Latijnse namen uit zijn hoofd kende! Respect!

  Beantwoorden
 9. Irene 28 juni 2021

  Mijn lievelingsbloemen zijn klaprozen, pioenen en ranonkels. Leuk om hier van iedereen de herinneringen te lezen. Ik heb eigenlijk geen herinneringen die met bloemen te maken hebben :p

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *