365 · november

Dit is het tweede jaar dat ik elke maand een aantal vragen invul. Ze gaan over hoe ik nu in het leven sta en de dingen die ik doe en meemaak. Veel plezier met het lezen van de antwoorden van november!

1: Waar wil je naartoe groeien?
2020: Het ideaal is een lieve, evenwichtige mama worden. Ik ben zo benieuwd hoe dat straks gaat zijn! 
2021: Een hele goede bloemiste worden.

2: Wat wil je komend jaar beter doen dan afgelopen jaar? 
2020: Ik heb dit jaar geprobeerd om meer te letten op rust nemen wanneer ik het nodig heb. De eerste 4 maanden van het jaar was dat best moeilijk. Niet alleen door Corona toestanden, ook omdat ik van mezelf moeite heb met rustig aan doen. Ik wil altijd zoveel! Daarna kwam onze sabbatical en ging ik van heel druk naar niks meer doen, en dat deed me heel erg goed. Niet meer zoveel moeten van mezelf en wat vaker denken ‘ach dat kan morgen ook nog wel’. Die instelling wil ik meenemen naar volgend jaar. Mijn leven onder de loep nemen en kijken op welke gebieden ik het allemaal kan toepassen. Meer slow living dus. 
2021: Over deze vraag heb ik werkelijk de hele maand nagedacht want ik vond het zo moeilijk om iets te bedenken! Ik ben wel heel content met hoe dingen op het moment zijn en kan gewoon niet echt iets vinden… Oh wacht jawel… ik zou wel graag meer willen sparen voor ons toekomstige huis.

3: Welke drie films die je dit jaar gezien hebt blijven je het meest bij?
2020: Jojo RabbitThe Peanut Butter Falcon en Parasite
2021: Moxie, A Beautiful Day in the Neighborhood en Two Distant Strangers.

4: Heb je naar het advies van iemand geluisterd? Hoe heb je het gebruikt? 
2020: Flo legt me regelmatig even op de bank of zegt me dat ik even een slaapje moet maken, en dat doe ik dan ook. Ik vind slapen overdag helemaal niet fijn, maar weet ook dat het in dit geval wel echt beter is. 
2021: Aangezien ik op mijn werk nu alles aangeleerd krijg om bloemiste te worden leer ik er elke dag wel iets nieuws en krijg ik daar uiteraard ook advies over van mijn collega’s. Daar luister ik natuurlijk ook naar ; ) En dat probeer ik meteen ook toe te passen.

5: Wat zou je leven nog fijner kunnen maken?
2020: Wat meer energie en minder last van mijn lijf zou fijn zijn, maar het hoort er nou eenmaal bij. Toch vind ik mijn leven nu niet minder fijn daardoor… Ben best wel tevreden! 
2021: Een huis, dan hoeven we de steile trap niet meer elke dag op te kruipen met Lotte en de kinderwagen. Dat zou ons leven zoveel makkelijker maken!

6: Wat is je slechtste gewoonte?
2020: Altijd zo hard doorwerken en te weinig rust nemen. Daar ben ik dit jaar mee aan de slag gegaan. En de zwangerschap heeft me ook wel gedwongen ; ) Nu nog vast blijven houden! 
2021: Oh man ik ben dus in de kraamweek per ongeluk begonnen met nagelbijten en het is me al die maanden nog niet gelukt om er mee te stoppen. Wil er zo zo graag vanaf… maar de energie en discipline is er even niet om door te zetten.

7: Wat zou je graag nog willen leren?

2020: Als ik iets zou moeten kiezen, dan zou ik kiezen voor kleding naaien. Eens in de zoveel tijd ga ik naar mijn moeder om samen iets te maken. Dat vind ik altijd leuk om te doen, maar het gaat nog niet zo snel (of helemaal zonder hulp). Het lijkt me heel leuk om daar echt goed in te zijn, want je kunt zoveel leuke dingen gewoon zelf maken! 
2021: Dan kies ik nu iets wat met werk te maken heeft en dat is hele mooie boeketten leren maken, groot en klein. En omdat we er nu volop mee bezig zijn, kransen maken. En natuurlijk ook alle andere dingen van het bloemisten vak.

8: Wat draag je op dit moment graag?
2020: Aangezien mijn kledingkast nu 20 keer kleiner is dan normaal – want babybuik – heb ik een stuk minder dingen tot mijn beschikking. Het liefst heb ik een zwangerschapsbroek en t-shirt met fijn vest aan. Ik kan gelukkig wel nog mijn eigen shirts aan, maar moet het dan wel aan één kan vastknopen, anders hangt het heel raar om mijn buik haha. En veel dagen is het ook gewoon een makkelijke trui. Maar het allerliefst zou ik gewoon elke dag in mijn nieuwe pyjama lopen. Een oversized zachte trui met legging. 
2021: Poeh ja kleding is nowadays wat minder belangrijk. Ik douche elke ochtend altijd als eerste en sta dus meestal voor de rest al op om dat te doen. Dat betekent dat ik in het donker in de kledingkast iets uitzoek om aan te trekken en het altijd een verrassing is wat ik uiteindelijk gepakt heb. Lotte slaapt namelijk ook op die kamer en ik wil haar niet wakker maken. Dus het is niet perse wat ik graag draag maar wat ik op goed geluk graai ; ) Maar als ik dan toch iets moet kiezen dan ga ik tegenwoordig het liefst voor comfortabel en makkelijk en dat is een broek met trui die lekker zit.

9: Waar zou je vandaag heel goed zonder kunnen? 
2020: De rugpijn mocht van mij wel achterwege blijven.
2021: Moeheid en een maag die niet zo lekker voelt. De dag was in principe prima alleen jammer dat ik me zo meh voelde.

10: Waar heb je vandaag heel erg behoefte aan? 
2020: Ik had vandaag een vrije dag, maar was te moe om ook maar iets te doen. Graag had ik wat dingetjes in huis willen doen, maar het zat er gewoon niet in. Ik had dus vooral veel behoefte aan op de bank uitrusten en Netflixen. 
2021: Wat meer energie! Ik voelde me nog steeds wat minder en had mijn vrije dag. Door de moeheid lukte het niet helemaal om alles te doen wat ik graag wilde… maar ik mag niet zeuren hoor, het was alsnog een prima dag!

11: Wie inspireert je op dit moment? 
2020: Ik keek vandaag naar de VIP aflevering van First Dates en vond Jetty Mathurin helemaal geweldig. Dat ze tegen haar date over Zwarte Piet begon en vroeg naar zijn standpunt hierin. Het was mooi om te zien dat de twee elkaar in hun waarde lieten, ondanks een andere mening te hebben hierover. Daar zou heel Nederland een voorbeeld aan mogen nemen in mijn ogen. 
2021: Dit vind ik altijd zo moeilijk om te beantwoorden want ik ben daar dus niet bewust mee bezig. Maar als ik iemand zou moeten noemen dan zou het een bloemist zijn die in mijn ogen mooie dingen maakt. Of twee eigenlijk, @bluejasminefloral en @jannelford.

12: Leef je in het moment?
2020: Dat vind ik een moeilijke… Ik probeer bewust van dingen te genieten, maar ik merk ook dat nu ik zwanger ben dat op een heel andere manier gaat. Ik doe mijn best om in het moment te leven, maar ik merk dat mijn hoofd het nu anders opslaat dan voorheen. Ik beleef de dagen zelfs heel anders dan voorheen. Het is absoluut waar wat ze zeggen, dat je in de laatste weken van de zwangerschap meer naar binnen keert. Dat is ook precies hoe ik het nu beleef. Ik ben meer met mezelf en de baby bezig, met een gezellig en knus nestje bouwen en het vooral rustig aan doen. Dus ja dat is wel heel erg in het moment. Ik vergeet tijd en dagen erdoor en ben niet zo bezig met ‘straks’, alleen met wat nu is. 
2021: Ja, geen tijd om veel bezig te zijn met het verleden of de toekomst. Ik ben voornamelijk bezig met het nu want dat heeft meestal bij alles wat ik doe mijn volle aandacht nodig.

13: Wat zou je graag willen herinneren van vandaag? 
2020: Samen babyspullen uitzoeken en nadenken over hoe het straks allemaal gaat zijn als het frietje er is <3
2021: Het was niet de allerbeste dag vandaag want Lotte was ziek met koorts en veel overgeven. Het was redelijk stressig en uitzoeken wat er mis was, voor haar zorgen en bijna de hele nacht op zijn omdat ze niet kon slapen. Als ik er dan een klein momentje uit zoek was het toen ik op de grond tegen de bank aan zat met haar op mijn schoot. Ze lag tegen me aan met haar speen in. We waren rustig heen en weer aan het wiebelen en aan het knuffelen en ik vertelde haar dat alles goed zou komen. Normaal doen we dat niet snel zo omdat ze veel te beweeglijk is om stil te zitten – van wie zou ze dat toch hebben haha ; ) Het komt maar zelden voor dat ze zo rustig bij of op me zit. Dat vond ik een mooi moment, dat ik er zo voor haar kon zijn en dat ze het toe liet.

14: Wat heb je vandaag gedaan?
2020: Het is vandaag zaterdag en ik heb in de ochtend eerst een paar uurtjes gewerkt. In de avond hadden we een online date met vrienden en hebben we koekjes gebakken samen. 
2021: Helemaal niet veel want Lotte was nog steeds niet helemaal oké. We waren vooral thuis en zijn een kleine wandeling gaan maken om er even uit te zijn.

15: Met wie heb je voor het laatst afgesproken en wat hebben jullie gedaan?

2020: Een goede vriendin kwam thuis langs. Ik had haar al heel lang niet meer gezien – als in maanden – en het was heel erg fijn om weer met haar te kunnen kletsen. Ze kwam langs in de avond na werk, we hebben bij gekletst en frietjes gegeten. 
2021: Ik ging op kraambezoek bij een vriendin in september. We dronken thee, we kletsten over baby’s en van alles en ik schreef in het kraamboek.

16: Wat heb je nu echt nodig?
2020: Schoenen zonder veters, waar ik nu zo in kan stappen… Ik kom niet meer bij mijn voeten haha!
2021: Een vrije dag! De opvang van Lotte is twee weken dicht (door Corona besmettingen) en dat betekent dat ik morgen mijn vrije dag ga missen. En hoogstwaarschijnlijk ook donderdag nog alleen voor Lotte moet zorgen want Flo ligt ziek op bed. En dat volgende week ook weer. Het worden twee vermoeiende week denk ik!

17: Heb je vandaag iets nieuws geleerd?
2020: We zijn bezig met een zwangerschaps/bevallingscursus en daarin kwamen wel wat dingen aan bod die ik nog niet wist. Dus vooral veel over het proces en de opties tijdens een bevalling geleerd.
2021: Dat ik vroeger blijkbaar al een heleboel kinderziektes heb gehad en daardoor niet meer besmet kan worden door Lotte nu.

18: Noem iets wat deze herfst heel leuk is.
2020: Ik kan me vorige jaren niet meer zo goed herinneren, maar ik vind dat we dit jaar echt heel veel zonnige dagen hebben deze herfst! Bizar hoe vaak ik in het zonnetje naar werk ben gelopen, heerlijk : D
2021: Ik weet niet of het aan mij ligt of dat ik meer buiten ben dit jaar dan andere jaren? Maar ik vind de blaadjes dit jaar bizar mooi verkleuren. Zoveel rode blaadjes gezien, dat vind ik altijd wel bijzonder want dat gebeurd vaker niet dan wel. Als je het interessant vind kun je hier lezen hoe dat zit met herfstblaadjes en welke kleur ze worden.

19: Wat is op dit moment je lievelingskleur? Waar komt deze kleur terug in je leven?
2020: Blauw
2021: Aubergine paars of mos groen. Ik hou heel erg van mijn paarse Dr. Martens met een klein beetje glim. En ik heb een mosgroen vest wat ik heel mooi vind. En dan helemaal in combinatie bij elkaar!

20: Waar ben je het meest bang voor? 

2020: Ik kan niet zeggen dat ik er mee bezig ben, en het is om die reden dus ook geen angst die ook een rol in mijn leven speelt… maar als ik iets moet noemen dan zou het zijn dat er iets niet oké met het frietje is. Nu, tijdens de bevalling of erna. Dat lijkt me de horror!
2021: Met alle Corona besmettingen zo dichtbij dat we opa (onbewust) aansteken. Hij valt onder de risico groep en we zijn altijd voorzichtig, maar je weet het nooit hè…

21: Noem een goede en een slechte ervaring van de afgelopen weken. 
2020: Goede ervaringen hadden de afgelopen weken allemaal te maken met de zon of met thuis. Wandelingen maken en de regenboogjes die de zon de huiskamer in doen schijnen. En knus thuis zijn. Slechte ervaringen had ik op de dagen dat het mijn lichaam wat teveel was, en ik niet veel anders kon dan in bed liggen met pijn : (
2021: Oké ik noem er een aantal op! Goede ervaringen: toen een boeket me in één keer goed lukte, samen met Lotte lachen of moeten lachen om de gekke dingen die ze uithaalt, rustige avonden samen met Flo op de bank. Slechte ervaringen: Lotte die zich totaal niet lekker voelt en hoge koorts heeft en geen idee hebben waar het vandaan komt (en even de schrik dat het Corona zou kunnen zijn), de opvang die dicht moest door teveel besmettingen en opvang moeten regelen voor Lotte, de Corona test die we Lotte moesten laten doen (al viel dat reuze mee!).

22: Wat is je favoriete drankje van dit moment?

2020: Tijm thee
2021: Koffie. Al probeer ik wat te minderen want ik krijg er soms maagzuur van meh.

23: Wat is het volgende boek dat je wil lezen?
2020: Ik ben een tijdje geleden begonnen in Vrije Geboorte. Het lukt niet zo goed om nu veel te lezen, maar dit is wel een boek dat ik nog graag voor de geboorte gelezen wil hebben. 
2021: Die heb ik pas op mijn verlanglijst gezet; Kunst kijken van David Hockney en Martin Gayford.

24: Wat ben je al lange tijd aan het voorbereiden? 
2020: De babykamer en alle andere dingen voor het frietje.
2021: Nou ja lange tijd wil ik niet zeggen.. maar wat nu al een paar weken duurt is het stempelproject Berlijn en de adventskalender die ik maak voor demaandagnadezondag.

25: Wat was het laatste wat je voor jezelf kocht?
2020: Ik nam een abonnement op de Volkskrant! In mijn studententijd heb ik ook een tijdje een abonnement gehad en opeens miste ik dat. Vooral om op zaterdag of zondag in de ochtend de krant (en vooral Volkskrant Magazine) te kunnen lezen met een kopje koffie erbij. Liefst meteen na het ontbijt, nog in pyjama. Ik zag ons al helemaal zitten en zo ons weekend op een relaxte manier beginnen elke week.
2021: Mijn zelf samengestelde skincare adventskalender. Ik dacht, ik maak er zelf wel een als er geen vegan/duurzame/milieuvriendelijke/bruikbare variant is die precies bij mijn huid past. Dan zit het niet in een super leuk kartonnen doosje zoals de bestaande kalenders, maar ach. Verheug me nu al om elke week twee cadeautjes uit te kunnen pakken! Je gaat ze nog op mijn blog voorbij zien komen in december.

26: Welke pagina uit je jaarlijkse fotoboek is je lievelings? 
2020: Ik koos voor deze pagina’s, want kleuren! Ik heb iets met kleuren, vooral als ze mooi bij elkaar passen. Als ik de foto’s zou vertalen naar 2020, dan zouden ze vooral laten zien dat positiviteit belangrijk is, het goede en het mooie in dingen blijven zien. Iets dat – denk ik voor iedereen – dit jaar belangrijk is geweest. 
2021: Dit jaar is bovenstaande pagina mijn favoriet! Het fotoboek is nog niet helemaal af en mist nog 2 maanden, maar dit vind ik wel een mooie. Vooral door de kleuren en ja Lotte natuurlijk : D

27: Wat zou je graag aan de volgende generatie willen doorgeven?
2020: Ik denk dat de docu The Social Dilemma het goed samenvat. Dat technologie en internet absoluut zijn voordelen heeft, maar dat het er allemaal aan ligt hoe wij het gebruiken. Dat elk individu (in ieder geval) gedeeltelijk invloed op heeft. En dat we al jaren de aarde aan het verkloten zijn, en we veel meer moeten doen om dit tegen te gaan. 
2021: Een aantal dingen; 1. Blijf contact zoeken met elkaar in het echte leven en laat het online leven niet de overhand krijgen. Niets vervangt echt met elkaar praten en iemand een knuffel geven. 2. Zoek naar wat je écht gelukkig maakt en doe dat veel en vaak, en dat geldt voor je baan, je hobby’s, de mensen waar je mee omgaat (of kort samengevat: zoals Marie Kondo dat zou doen, zoek op elk onderdeel in je leven naar what sparks your joy). 3. Ga zoveel mogelijk op avontuur, doe dingen die je uit je comfort zone laten stappen, doe dingen die je laten voelen dat je leeft, geniet zoveel mogelijk, neem het allemaal niet te serieus.

28: Wat is de laatste film die je zag?
2020: We keken deze week El Camino. Ben nooit zo’n grote Breaking Bad fan geweest… want ik ben niet verder gekomen dan de eerste aflevering. Flo wilde film graag zien, en ik vond ‘m oké!
2021: We keken Love Hard, een kerstfilm. Beetje cheesy maar wel leuk.

29: Heb je het gevoel dat je iets achterlaat wanneer je er ooit niet meer bent? Waarom wel of niet?
2020: Ik denk dat iedereen iets achterlaat, op zijn eigen manier. In mijn geval zouden dat – als je naar fysieke dingen kijkt – stapels zelfgemaakte, bedrukte kaarten en posters zijn. Bij vrienden en familie hoop ik iets moois achter te laten, een mooie herinnering aan hoe ik was. 
2021: Dit antwoord las ik laatst bij iemand anders op het blog en realiseerde me toen pas dat ik mijn blog en jaren aan foto’s achterlaat. Heel stom maar zo had ik het nog nooit bekeken. Het lijkt mij heel gaaf om zo’n naslagwerk van iemands leven in te kunnen zien!

30: Wat is het fijnste nieuws dat je recent gekregen hebt?
2020: Dat was de 30 weken echo, dat alles nog steeds goed is met het frietje en de groei ook op schema loopt. 
2021: Dat we ondanks Corona best dichtbij allemaal niets hebben opgelopen!

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 thoughts on “365 · november

 1. Ik vind het echt leuk dat je beide jaren zo onder elkaar zet, je leven was zo anders een jaar geleden! En stom dat je begonnen bent met nagelbijten en er niet vanaf komt. Ik deed dat als kind en het was inderdaad heel moeilijk om te stoppen.

  1. Ja stom he! Ik heb het ook van mijn vierde tot mijn 24e ongeveer gedaan en met nep nagels (ook nog echt niks voor mij haha, maar het moest van mezelf omdat niks anders werkte) na vaak proberen er vanaf gekomen. Dat was inderdaad echt niet makkelijk! Maar om die nu weer te nemen is niet echt een optie met mijn werk, daar gaan ze denk ik niet lang blijven zitten haha. Dus het moet deze keer echt op wilskracht, die er nu dus even totaal niet is…

 2. Wat een mooie vragen en antwoorden weer. Zo fijn om lezen hoe je in het leven staat.
  En net als Linda valt me op hoe je leven op een jaar tijd zo anders is.

  Ik duim mee dat het lukt om dat huis te vinden, en wie weet lezen we daar dan volgend jaar weer dingen over 🙂

  Boeketten maken is niet simpel hé. Ik heb avondschool gevolgd maar het nooit echt goed onder de knie gekregen. Moet bekennen dat ik ook gewoon andere dingen liever deed. (en oké, die lerares van het eerste jaar was liever aan het giechelen met wat medeleerlingen dan echt les geven, dat hielp ook niet zo.)

  1. Zoveel verschil he tussen vorig jaar en dit jaar. Dat is ook wat het zo leuk maakt, het invullen elke dag. Ieder jaar geeft weer andere antwoorden 🙂
   Ahhh dankje, we kunnen alle gekruiste vingers gebruiken!
   Wat leuk dat je avondschool gevolgd hebt! Het is inderdaad niet iets wat je in twee keer oefenen onder de knie hebt. Haha ja oei, zo’n lerares motiveert niet echt lijkt me. Als je het dan al minder leuk vindt om te doen dan gaat dat alleen maar meer afleiden.