365 · december

Wow, het tweede jaar aan vragen invullen is ook alweer voorbij! Ik had van tevoren nooit gedacht dat ik dit zo lang zou gaan volhouden. Maar ik vind het nog steeds erg leuk om te doen en vooral leuk om te zien hoe de antwoorden elk jaar weer veranderen. Bij de weekoverzichten schrijf ik wel over wat ik allemaal doe en meemaak, maar door deze vragen te beantwoorden krijg je toch wat meer diepgang mee denk ik. En dat vind ik juist leuk om bij te houden, want dat zijn de dingen die je later terug wil lezen. Ik heb er vertrouwen in dat het me nog een jaar gaat lukken, dus ik ga er nog maar even mee door. Maar genoeg gekletst, hier de laatste antwoorden van het jaar!

Leestijd: 18 minuten

1: Wat waren de drie grootste gebeurtenissen van dit jaar? 
2020: Trouwen met Flo, erachter komen dat ik zwanger was en onze sabbatical.
2021: Die zijn niet zo moeilijk! De geboorte van Lotte, de nieuwe baan en Lotte die naar de opvang ging en ik die daardoor een vrije dag in de week voor mezelf kreeg. Ik laat dan even alle mijlpalen die Lotte dit jaar heeft buiten beschouwing (kunnen zitten, leren kruipen, het eerste kusje enzo), want dat blijven toch wel de meest wonderlijke gebeurtenissen van alles!

2: Zijn er dingen gebeurd dit jaar die niet leuk of fijn waren? 
2020: Buiten dat Corona een flinke aanpassing was (en is), kan ik niet echt iets noemen wat ik nu als niet leuk zou benoemen. Ja, er waren zware dagen tijdens mijn zwangerschap. Maar die hebben niet zo’n enorme indruk achtergelaten dat ik ze nu als heel vervelend zou bestempelen. 
2021: Ik kan nu even niets bedenken, dus ik geloof het niet! Of ik heb ze alweer verdrongen ; ) Haha nee, als ik iets moet noemen, dan was de eerste maand van het jaar de zwaarste, de kraamweek. Dat was ook wel minder fijn omdat het herstel voor mijn gevoel langzaam ging. Maar het hoorde er ook gewoon bij, dus ik wil niet zeggen dat het nou heel dramatisch was. Maar zeker wel minder fijn!

3: Welk beroemd persoon zou je graag willen ontmoeten en waarom?
2020: Dit is echt zoiets waar ik nooit over nadenk. Ik kan beroemde personen zeker wel indrukwekkend vinden, maar ik denk er ook altijd bij ‘het zijn ook mensen’. Als ik iemand zou moeten noemen, dan zou ik nu voor Jimi Hendrix kiezen. Hem had ik ooit wel eens live willen zien spelen op een festival! 
2021: We zagen laatst een docu over The Beatles en ik zou zeker John Lennon en Paul McCartney willen ontmoeten.

4: Wat is hét nummer van 2021 (dat je heel vaak geluisterd hebt)?
2020: You and I van Caribou heb ik volgens mij best veel geluisterd. 
2021: Ik heb pas Lastfm (ik was vergeten dat het nog bestond, jullie?) weer eens gekoppeld aan Spotify. Iets te laat dus om te kunnen kijken welk nummer het is dit jaar. Maar ik denk dat ik Mercury van Sufjan Stevens, Nico Muhly, James McAlister en Bryce Dressner het meest grijsgedraaid heb (op repeat):

5: Wat zou je komend jaar graag willen bereiken?
2020: Ik hoop dat we als nieuwe familie een fijn ritme en goede balans kunnen vinden. 
2021: Groeien op werk, alles leren van het bloemisten vak en er heel goed in worden.

6: Hoe hoop je dat komend jaar eruitziet?
2020: Als eerste hoop ik echt dat alle omstandigheden door Corona verbeteren. Dat er weer wat meer bewegingsvrijheid komt vooral, zodat we het in onze eigen omgeving weer wat aangenamer kunnen maken. Het lijkt me fijn als we weer op vakantie kunnen, maar dat vind ik nog niet eens echt een prioriteit. Al zou het fijn zijn om weer te kunnen reizen. Ik hoop héél erg dat het virus eindelijk uitsterft, we weer met meer mensen kunnen afspreken en mogen knuffelen!
2021: Omdat ik er onderhand echt enorm klaar mee ben, die huizenjacht, hoop ik héél erg dat we volgend jaar eindelijk kunnen zeggen dat we een heel fijn koophuis hebben gekocht.

7: Wie heb je recent nog geholpen? Met wat?
2020: Mijn mams met het aanpassen en uitknippen van alle patronen en stof, voor alle leuke baby dingen die ze voor ons gaat naaien <3
2021: Lotte als ze zich weer eens vastgezet heeft ergens en niet meer verder komt haha.

8: Waarover heb je recent een interessant gesprek gehad? 
2020: Ik heb met Flo regelmatig interessante gesprekken over alles wat ook maar met baby’s te maken heeft. De spulletjes daarvoor en hoe we daarover denken, en ook opvoeding. En een gespreksonderwerp dat je tegenwoordig bijna niet uit de weg kunt gaan: Corona en maatregelen. 
2021: Dit antwoord wordt een beetje zielig haha, want ik zie tegenwoordig te weinig mensen om interessante gesprekken te hebben. Dat komt omdat mijn week gewoon vol zit met zorgen en werken en we ook niet zoveel mensen opzoeken door Corona.

9: Welke situatie kan je boos maken?

2020: Ik kan me nog steeds boos maken over mensen die zelfs het dragen van een mondkapje (überhaupt dragen en dan ook nog op de juiste manier; over de mond én neus) niet voor elkaar krijgen. Maar eigenlijk nog meer aan al het gezeur op internet tegenwoordig, vooral met dit soort dingen. Er zijn genoeg mensen die graag hun mening verkondigen over zaken als deze – en we zijn een vrij land, dus dat moet ook gewoon kunnen, áls dit op een fatsoenlijke manier gebeurd. Maar het gaat soms gewoon te ver. Het lijkt wel alsof mensen niet meer naar elkaar kunnen luisteren, alsof de empathie weg is.
2021: Dat het verschil tussen arm en rijk nog steeds zo groot is en er zelfs andere (soepelere) regels bestaan voor mensen die veel geld hebben.

10: Welke dagelijkse routine zou je graag willen hebben?

2020: Ik kan op het moment niet zo heel veel meer, dus een dagelijkse routine klinkt erg ambitieus haha. Ik ben al blij als ik elke ochtend gedoucht en aangekleed ben en nog wat energie over heb ; )
2021: Graag willen: meer tijd om rustig te ontbijten. In de praktijk duw ik mijn boterham snel naar binnen en drink ik mijn koffie snel op. Maar dat vind ik niet zo’n hele grote ramp hoor. Dat komt wel weer.

11: Naar welk café ben je voor het laatst geweest? 
2020: We maakten op zondag een korte wandeling door het dorp en hebben onderweg een warme chocomel en koffie als take away gehaald aan de deur bij De Batteraaf hier in het dorp. Telt dat ook als naar café gaan? ; )
2021: De Gouverneur in Maastricht. Flo nam een halve middag vrij en we gingen naar Maastricht voor een biertje op het terras (dat ging nog eind oktober!) en het filmhuis, om ons eerste jubileum te vieren.

12: Vertrouw je of controleer je?
2020: Dat is een moeilijke vraag… Vertrouwen betekent voor mij alles. Ik doe mijn best om te vertrouwen en doe alles op onderbuik gevoel. Als ik het gevoel heb dat iets niet te vertrouwen is, denk ik erover na om te controleren (maar dat ligt er dan nog steeds helemaal aan waar het precies over gaat). Controleren zal ik niet snel doen. 
2021: Vertrouw. Ik ben soms ook echt te goedgelovig, dus absoluut vertrouwen.

13: Welk muziekinstrument zou je graag willen bespelen?
2020: Als ik even niet nadenk over hoeveel tijd en moeite het zou kosten om het te leren, dan zou ik voor piano kiezen. Ik heb het altijd fascinerend gevonden als ik mensen zag spelen die daar heel goed in zijn! 
2021: Cello lijkt me heel mooi om te kunnen! Maar ook gewoon gitaar wel.

14: Hoe breng je tijd door met de mensen die het dichtst bij je staan? 
2020: Dit jaar zijn er niet veel mensen die ik heb kunnen zien. Het grootste gedeelte van het jaar was het vooral Flo en ik thuis; bankhangen, samen koken, de dagelijkse dingen. Af en toe bezochten we onze ouders, meestal in de tuin en altijd op afstand. De enkele keer dat ik iemand daarbuiten zag, was het kort; een vriendin zag ik voor een taartje, toen dat nog mocht. Een ander kwam thuis even op bezoek om bij te kletsen of zag ik even snel in de stad. 
2021: We zien nog steeds niet echt veel mensen buiten opa en oma en heel af en toe vrienden. Dus het is vooral thuis veel spelen met elkaar en bij opi en omi is het koffie drinken en ook met Lotte spelen.

15: Rond welke tijd ben je vandaag wakker geworden? Waarom? 

2020: Ik word elke dag zo tussen 07:00 en 08:00 uur wakker. Langer slapen lukt niet, want dan doen mijn heupen zo’n pijn van het liggen dat ik op geen enkele manier meer in bed kan blijven. Een natuurlijke wekker ; )
2021:  Rond 06:00 was dat. We hadden een horror in slaap val nacht achter de rug want Lotte kwam gewoon maar niet in slaap en sliep uiteindelijk rond 22:30 pas. Ik hoopte dat ze daarom wat langer door zou slapen dan haar normale tijd om 6, maar helaas.

16: Zou je het afgelopen jaar als goed omschrijven? Waarom?
2020: Jazeker! Misschien zelfs wel het beste jaar tot nu toe! Ik besef me maar al te goed dat ik me een geluksvogel mag prijzen dat we drie maanden een sabbatical in Duitsland hebben kunnen doen. Ook zwanger worden was een van de hoogtepunten, net als trouwen. Zoveel mooie en spannende dingen in één jaar tijd. Voel me echt een bofkont! Ondanks dat het virus dit jaar in Nederland is gekomen en mijn leven daardoor veranderd is en ik me heb moeten aanpassen in mijn werk en doen, heb ik altijd geprobeerd er het positieve van in te zien. En ik besef me maar al te goed dat ik en mijn familie heel veel geluk hebben dat we allemaal gezond zijn gebleven! Daar ben ik ook enorm dankbaar voor en ik weet dat dat niet voor iedereen zo is.
2021: Zeker wel! De eerste paar maanden waren erg wennen en voelde ik me vooral heel erg uit mijn oude leven getrokken. Daarna werd het alleen maar beter. Het leven met een baby is met momenten vermoeiend en zwaar maar dat werd steeds minder en nu is het vooral heel erg leuk en kan ik me niet meer voorstellen hoe het voorheen was. Ik had niet verwacht dat ze zoveel met me zou doen, me zoveel liefde geven, me zo hard laten lachen en ze (of de situatie) heeft me vooral ook meer over mezelf geleerd.

17: Waar en met wie ga je kerst dit jaar vieren?
2020: Er is pas weer een nieuwe Corona persconferentie geweest en we mogen dit jaar per gezin met +3 mensen vieren. Op de 24e blijven we met z’n tweetjes thuis en maken we het gezellig. Normaal gezien zouden we deze avond bij de ouders van Flo in Duitsland zijn, maar dat doen we dit jaar niet… helaas : ( De 25e kunnen we gelukkig wel bij mijn ouders vieren, want daar hoeven we niet voor te reizen en zijn we met z’n viertjes. 
2021: De plannen zijn weer hetzelfde als vorig jaar. We gaan als het kan standaard de 24e naar de Duitse familie en vieren de 25e bij mijn ouders. Gelukkig mogen er 4 mensen uitgenodigd worden!

18: Is er iets vandaag dat je anders zou willen doen?
2020: Poeh, ik had vandaag helemaal geen goede dag. Ik heb helemaal niets kunnen doen en alleen op de bank gelegen, want ik had opeens uit het niks weer heel veel last van moeheid, rugpijn en maagzuur. Heel veel maagzuur. Ik had dus niks anders kunnen doen, maar als ik de keuze gehad had, dan had ik het huis gepoetst en opgeruimd. Het is de laatste tijd wat sneller een zooitje met alle baby spullen die steeds binnen komen en in elkaar gezet en opgeruimd moeten worden. En ik heb ook niet alle energie meer om te poetsen wat ik normaal doe… het is dus vooral accepteren dat het nu ff wat minder is. 
2021: Nee eigenlijk niet. De dag was goed zoals het was. Ik voelde me niet 100% fit want ik had gisteren migraine. Maar ik kon gelukkig wel werken. Na werk zijn we naar de winter BBQ van de brouwerij geweest en dat was kort maar gezellig en we aten een klein hapje dat erg lekker was. In de avond keken we de laatste afleveringen van het laatste seizoen van Superstore en dat was ook weer hilarisch. Dus nee, niks te klagen over vandaag!

19: Wat zijn je wensen voor komend jaar? 
2020: Het allerbelangrijkste van alles, is dat iedereen gezond is natuurlijk. Ook hoop ik dat we als nieuwe familie een goede balans kunnen vinden tussen zorgen voor ons gezin en voor ons zelf. Dat we een routine kunnen vinden die voor ons werkt. En dat we vooral heel veel mogen genieten van deze mooie en spannende tijd! 
2021: Dat alle lieve mensen om me heen gezond blijven, dat we verder komen in de worsteling met Covid en het zoveel mogelijk weg krijgen, dat we een fijn koophuis hebben en dat we weer heel veel fijne momenten met Lotte, familie en vrienden mogen beleven.

20: Ben je dit jaar gegroeid? Hoe?
2020: Ja sowieso. Ik kijk heel anders tegen dingen aan. Door de sabbatical en door de zwangerschap. Door de sabbatical ben ik tot rust gekomen. Ik was zo ontzettend onrustig, al jaren. En dat is er nu wel uit inmiddels. Door de zwangerschap voel ik me heel anders dan voorheen. Niet alleen door de extra verantwoordelijkheid die erbij komt kijken. Het uit zich ook in me niet druk maken om kleine dingen en beter kunnen relativeren. Je zou kunnen zeggen dat er een soort rust over me heen gekomen is die me ontzettend goed gedaan heeft. 
2021: Ja, ik denk dat dit jaar het jaar is geweest met de meeste veranderingen in wie ik ben. Ik kan nog niet helemaal precies omschrijven wat er dan allemaal veranderd is, maar het voelt alsof ik heel veel los heb kunnen laten.

21: Welke cadeaus geef je je familie dit jaar?
2020: We doen dit jaar een dobbelspel met 3 cadeaus per persoon. Wat vond ik het moeilijk om iets te kopen wat iedereen wel zou kunnen gebruiken (want ik haat onzinnige cadeaus). Het eerste cadeau is een boekenbon. En dan heb ik nog twee setjes. Een setje is een verwen setje met een olietje voor op brander en een LUSH masker en bruisbal. Het tweede setje is voor in de keuken; een snijplank, citroen-tijm olijfolie en een rvs zeepje. 
2021: Met de familie doen we niet meer aan cadeaus. Scheelt een hoop gedoe haha. Lotte krijgt uiteraard wel cadeaus en van ons krijgt ze een houten klimrek met glijbaan voor binnen! Dan kan ze leren staan en als ze wat mobieler is ook op spelen.

22: Kijk je met voldoening terug op het jaar? Waarom?
2020: Ja. Het jaar is – ook buiten Corona – totaal anders gelopen dan ik had verwacht. Ik heb dit jaar véél minder creatieve dingen gedaan, wat ik normaal gezien wel jammer zou vinden. Ook de maanden in Kochel waren heel onproductief, en ik had me van alles voorgenomen om te doen. Het is er allemaal gewoon niet van gekomen door de moeheid. Ondanks dat ik niet heb kunnen doen wat ik voor ogen had, kijk ik wel met voldoening op het jaar terug. Ik heb heel veel mooie dingen gekregen/meegemaakt! 
2021: Ja en nee. Een ja omdat het leven met Lotte en de nieuwe baan absoluut enorme pluspunten zijn en zeker voldoening geven. Maar die lange zoektocht naar een huis blijft maar slepen en dat zorgt toch soms wel voor wat emotionele ballast. Die is niet zo op de voorgrond aanwezig, maar hij is er wel. Het voelt als een hoofdstuk waar je maar steeds in blijft hangen, terwijl je al liever drie hoofdstukken verder had willen zijn. En als de huizenmarkt niet zo idioot was nu, dan was dat ook al zo geweest. En de nee ook omdat alle Corona toestanden zo lang blijven trekken. Ik ben vast niet de enige die het enorm zat is om zo te leven, maar oh wat was het fijn geweest om na anderhalf jaar te kunnen zeggen dat we weer wat meer ‘terug bij de oude vrijheden’ zouden zijn. Helaas…

23: Wat zou je graag willen krijgen deze kerst?
2020: Poeh dat vind ik moeilijk! Ik heb eigenlijk niet echt iets nodig en ben blij met alles. Moet wel zeggen dat ik liever bruikbare cadeautjes krijg dan ‘dingen voor de leuk’. Dat voelt dan zo zonde. De cadeaus die ik elke advent van Flo heb gekregen tot nu toe ben ik echt heel blij mee : D
2021: Ik ben blij met alles! Maar als ik iets moet noemen dan zou ik wel heel blij zijn met nieuwe scherpe schilmesjes, want daar hebben we er niet genoeg van. En een goed snijblok. En dat zeg ik dan, die niet zo van koken houdt haha. Maar ik doe wel vaak het voorwerk, dingen snijden enzo. Dus dan zijn dat wel fijne praktische cadeautjes die ik goed kan gebruiken.

24: Wat zijn je intenties voor komend jaar?
2020: Mijn intentie is om mijn best te doen een goede moeder te zijn voor de kleine uk. En om mezelf en Flo zo goed mogelijk te steunen in al het nieuwe wat op ons afkomt.
2021: Mijn 22for2022 lijstje helemaal afstrepen.

25: Wat doe je elke dag om je goed te voelen?
2020: Kleine momentjes inplannen om het even wat aangenamer voor mezelf te maken. Dat kan zijn; met de krant en een kop thee op de bank, opwarmen met een kruik, een foute film kijken en ijsje eten of lekker warm douchen met een lekkere douche gel. 
2021: Wat het allerbeste voor mij helpt is de intentie hebben er een fijne dag van te maken en alles wat er gebeurd op een dag zo positief mogelijk te benaderen. Is er iets wat niet lukt of zit iets flink tegen? Geen ramp, dat komt wel weer goed. Dat idee.

26: Hoe ervaar je de winter dit jaar?
2020: Eigenlijk best oké. We hebben de laatste tijd niet veel zonnige dagen meer, en dat is soms wel jammer. Maar het hoort ook bij de winter. Vroeger had ik ‘last’ van de winter, dat het zo donker was en zo koud. Omdat ik nu veel meer binnen zit ervaar ik dat heel anders. Het stoort me niet zo, want ik vermaak me binnen wel. 
2021: De winter is nog maar net begonnen, maar vooral nat haha.

27: Wat is je favoriete kerstnummer dit jaar?
2020: Ik heb niet echt heel erg een kerstig gevoel dit jaar (wat ook prima is, maar wel gek). En ik heb dit jaar maar één keer een kerst playlist opgezet. Dus, poeh… een nummer kiezen is wel moeilijk! Ik weet dat veel mensen het een zeik nummer vinden, maar zou dan toch voor Wham! kiezen. Ik vind het wat hebben en het geeft me wel meteen dat kerstige gevoel als ik het hoor. 
2021: Ik vind de kerstnummers van Frank Sinatra wel gaaf!

28: Wat was het beste/leukste/mooiste concert waar je dit jaar was?

2020: Ik ben dit jaar bij geen enkel concert geweest : ( We hadden kaartjes voor This Will Destroy You, een van mijn favo bands die ik nog nooit live gezien had. Maar helaas ging dat door Corona niet door. Verheug me nu al op mijn eerste concert na Corona! 
2021: Ook dit jaar nergens geweest, meh.

29: Wat was de leukste maand van het afgelopen jaar? Waarom?

2020: September! Omdat we de eerste helft van de maand nog in Kochel waren, waar we in vakantie modus leefden zonder agenda. De tweede helft was ik weer thuis en begon ik weer langzaam met ‘het gewone leven’ oppakken. Het contrast vond ik heel leuk. Het was fijn om weer thuis te zijn en iedereen weer te zien, met de rust van Kochel nog fris in mijn hoofd en lijf. 
2021: Ik denk dat ik weer september ga kiezen, want dat was de maand dat we op vakantie gingen en ik nog niet zo lang aan de slag was bij mijn nieuwe baan. Twee dingen die heel erg leuk waren!

30: Wat zijn je plannen voor oud en nieuw?

2020: We hebben kerst dit jaar alleen bij mijn ouders gevierd met z’n viertjes. Mijn zusje en vriend hebben we niet gezien, dus we hadden nog een dobbelspel te goed. Waarschijnlijk gaan we dat dus de 31 doen, dan hebben we toch nog een feestelijke avond : )
2021: Ik denk niet heel veel spannends, gewoon thuis op de bank met z’n tweetjes. Lotte is 1 januari jarig, dus de meeste actie zal dan gebeuren als de opa’s en oma’s op bezoek komen voor haar verjaardag.

31: Noem een herinnering van het afgelopen jaar die je nog helder kunt terughalen? 
2020: Ik zie mezelf nog zo in Kochel zitten, buiten op het terras bij het huis. We bestelden met regelmaat wat te eten. Omdat er niet super veel vegan opties waren, heb ik best wel vaak spaghetti aglio e olio gegeten. Na een tijdje kwam het m’n neus uit, maar als ik er nu aan terugdenk, dan krijg ik er weer helemaal zin in! 
2021: Oh zoveel! De meest memorabele waren mijn eerste dag terug na mijn zwangerschapsverlof bij LUSH, ook mijn laatste dag werken daar, solliciteren bij mijn nieuwe werk en mijn eerste werkdag daar. En ook heel veel herinneringen met Lotte; als ze fijn op me lag te slapen, de eerste keer op het hobbelpaardje, alle wandelingen die we maakten. Ik kan nog wel duizend dingen noemen ; )

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 thoughts on “365 · december

  1. Leuk om een soort van terugblik op het jaar te zien in deze vragen. Ik ben het helemaal met je eens over het verschil tussen arm en rijk, dat is zo oneerlijk, terwijl er zoveel dingen zijn die de overheid zou kunnen doen om het verschil kleiner te maken.

    1. Ja echt he, dat vind ik dus ook. Ik heb vaak het gevoel dat de overheid zich niet echt kan verplaatsen in alle klassen en daardoor niet opkomt voor mensen die minder verdienen of hebben. Ik begrijp dat echt niet!

  2. Ik ga dat ook voorstellen voor komende jaren, om cadeaus te skippen. Ik vind het altijd zo’n gedoe en eigenlijk best onbelangrijk en het kost altijd veel geld dat wij eerlijk gezegd nu aan ons huis kunnen besteden. Ik heb mezelf ook voor komend jaar voorgenomen om dan liever tijd in mensen te investeren dan een cadeau te kopen.