de gouden blog tijd

Je leest steeds vaker online dat het blogtijdperk wel een beetje voorbij is. En als ik door mijn lijst aan opgeslagen blogs klik die ik sinds 2005 (of eerder) aan het verzamelen ben, dan wordt het overgrote merendeel daarvan inderdaad niet meer gebruikt. Ze zijn verlaten en alle inhoud is achtergelaten voor de mensen die er per toeval nog eens voorbij komen.

De meeste bloggers stopten ergens tussen 2014 en 2017 en zijn daarna verdwenen of verder gegaan op Instagram. Jammer, want het was wel echt het gouden tijdperk voor persoonlijke blogs. Je zag er de meest interessante kijkjes in iemands leven met prachtige foto’s, gewoon van alledaagse dingen. En het leukste ervan was nog, vond ik, dat je een kijkje mocht nemen in de levens van mensen van over de hele wereld. Zo volgde ik een hele rits aan Zweedse blogs, maar was het ook altijd leuk om te zien hoe mensen in Engeland, Duitsland of Amerika leefden.

Per toeval kwam ik vandaag langs een heel rijtje aan verlaten blogs en dat bracht me op het idee om ze hier nog eens te delen. Want wat is het zonde om die parels geen aandacht meer te geven! Ze geven de tijd heel goed weer, van hoe het toen was. De camera’s waren nog niet zo goed als nu en dat geeft de foto’s echt charme. Net zoals het uiterlijk van de blogs. De meesten zijn met Blogger gemaakt en geven een echt huis-tuin-en-keuken sfeertje (love it!). Het was nog allemaal niet zo gelikt toen, al was het voor die tijd natuurlijk wel heel erg hip!

Ik heb overigens een apart mapje aangemaakt met verlaten blogs. Eens in de zoveel tijd ga ik ze allemaal eens checken. Want wat een inspiratie kun je er ook uithalen!

rararabarber / mushandmade / geninnesartblog / liefgeval / kimwelling / letrainfantome / todayillustrated / janis-paintbox / sandrajuto / siepsfabriek / happysilly

Ken jij nog een oude blog die jij in die tijd fantastisch vond en waar ik echt op moet kijken?

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

15 thoughts on “de gouden blog tijd

 1. Goed idee om ze op te slaan op deze manier! Ik volgde vooral Nederlandse blogs maar alsnog wel herkenbaar, dat verschil, ook op mijn eigen blog zie ik dat een beetje terug. Die professionalisering waar iedereen naar streefde verdrong het persoonlijke/’huis tuin en keuken’-achtige zoals jij het noemt per definitie naar de achtergrond, voor mijn gevoel. Grappig trouwens ook toen nog dat verschil tussen blogger en wordpress, ik was altijd wel een beetje jaloers op bloggermensen omdat zij meer opties hadden voor hun lay-out met de gratis versie maar tegelijkertijd voelde ik me wel elite met wordpress omdat de ‘grote’ bloggers dat ook gebruikten haha. Inmiddels heeft iedereen dure en gelikte templates of zelf ontworpen lay-outs 😉

  1. Ja helemaal mee eens! Blogs zien er nu wel heel mooi gelikt uit, maar het huis-tuin-en-keuken gevoel is wel weg (of minder). Ergens wel jammer! Maar moet zeggen dat ik ook wel echt van een mooi blog design houd 😉
   Ohhh ja heel herkenbaar het, Blogger en WordPress verschil. Ik wist ook nooit wat ik dan liever wilde…

 2. Ha heerlijk dit, ik herken het wel! Ik volg nog steeds de blog Niotilfem (volgens mij is het nu Sandra Beijer?), zij is nog steeds aan het bloggen na al die tijd 😀 Superleuk!

 3. Wat leuk om die oudere blogs te lezen! Ik was toen nog niet zelf actief met bloggen, maar las al wel vaak blogs van anderen. 🙂 Ik denk niet dat het blogtijdperk echt voorbij is, want er komen ook weer steeds nieuwe bloggers bij.

  1. Ik denk ook niet dat het voorbij is, alleen veranderd. En mensen zullen altijd beginnen of stoppen met bloggen. Maar ik snap wel waarom mensen het zo zeggen, want er stopten toen ook wel echt heel veel mensen in één periode. Vind wel dat de blogs die er nu zijn ook echt heel erg leuk zijn! Het is anders dan het toen was, en misschien zijn het ook wel minder mensen, maar dat maakt het niet minder leuk 🙂

 4. Leuk om ze bij te houden en af en toe eens terug te kijken!
  Een tijdje terug was ik oude posts van mezelf aan het lezen en bij de reacties toen (2016) kwam ik ook best veel blogs tegen die niet meer bestaan.
  Ik ben dan altijd benieuwd naar het verhaal. Hoe komt het dat ze niet meer bloggen? Wat is er gebeurd? Hoe gaat het nu? Was het een beslissing om te stoppen of is het gewoon zo vanzelf gegaan? Haha.

  1. Mijn browser made me do it haha. Ik wisselde van browser en zag daar allemaal mapjes van 10 jaar geleden (ofzo). Toen was er nog geen Bloglovin’ en sloeg ik alle leuke blogs dus handmatig op. Goede oude tijd! 😉
   Ja vind ik soms ook wel jammer. Maar heb voor mezelf nu wel weer een hele leuke lijst aan bloggers die ik graag volg. Dus eigenlijk is het ook wel goed zo.

 5. Wat leuk! Ik ben zelf in 2015 begonnen, dus eigenlijk in de tijd dat een groot deel stopte, haha. Ken daardoor veel van de echt oude bloggers ook niet echt met ik zeggen. Alhoewel er in mijn bloglovin lijst vast genoeg in staan (alleen ik kom momenteel niet in mijn account)

 6. Oh, wat leuk! Ik sla deze post op, dan kan ik het eens rustig teruglezen en de blogs bekijken. Ik zie nu vaak dat oude blogs zijn opgekocht door een bedrijf en dat zij dan allemaal random blogposts plaatsen op die domeinnaam en dat doet dan toch altijd een beetje pijn in mijn hart!

 7. Ik vind het net als jij heel jammer dat heel wat bloggers er ondertussen mee gestopt zijn of zich enkel nog op Instagram focussen. Niets tegen Instagram op zich hoor maar ik ben blijkbaar lekker ouderwets en verkies het bloggen op zich boven het up-to-date houden van social media kanalen. Ik vond het precies wel handiger toen ik enkel blogs volgde want nu heb ik het gevoel dat ik overladen wordt met informatie en is het gewoon onmogelijk geworden om bij te blijven.