het polaroid project

Weet je, ik ben op foto gebied wel toe aan iets nieuws! Elke dag een foto maken voor mijn foto project doe ik na 6 jaar nog steeds heel graag. Maar ik merk ook dat ik klaar ben voor nieuwe energie! Ik heb niet lang hoeven nadenken over wat ik dan wilde gaan doen. Ik wist meteen dat het analoog zou worden. Maar het mocht ook weer niet teveel tijd in beslag gaan nemen (ontwikkelen enzo). Ik koos daarom voor een polaroid project. Ik ga één jaar lang mijn leven vastleggen op polaroid.

Ik weet nog niet of ik elke dag een foto ga maken, of dat het 3 of 5 keer per week wordt. Dat moet ik nog even zien. Het zal zich snel uitwijzen of het te doen is om elke dag een foto te maken, of dat het toch minder gaat worden. Waarschijnlijk wordt het elke week flexibel, net hoe het uitkomt. En waar ook aan gedacht mag worden is het kostenplaatje… Om even een idee te geven: elke dag een foto = 26 euro per maand aan kosten en bij drie foto’s per week is het 10 euro per maand.

Het leukste aan fotograferen vind ik nog steeds point and shoot. Want dan is er niets mooier gemaakt of veranderd voor de foto, nee het is gewoon zoals het is. Dat is dus ook wat je vooral gaat zien. Mijn leven gedocumenteerd in polaroids zoals het écht is.

Mijn Klikkie abonnement heb ik gepauzeerd en ik heb een Instax Mini aangeschaft. De foto’s zal ik wekelijks hier posten, dus kom vooral een kijkje nemen als het je interessant lijkt. En als het je leuk lijkt om mee te doen met dit project, lees dan ook hieronder de do’s en dont’s van polaroid fotografie door, dan ben je goed voorbereid. Het is namelijk wel echt weer even wennen (vond ik tenminste) als je het lang niet meer gedaan hebt. En mocht je ook mee gaan doen, laat het me weten. Ik vind het super leuk om analoge foto’s bij anderen te zien : )

de do’s en dont’s van polaroids schieten deel 1

Hier een aantal tips die ik onthouden heb van vroeger, toen ik nog wat meer bezig was met polaroids en lomo’s. Ik heb de tips opgedeeld, want anders werden het er teveel. Deze keer gaan ze vooral over hoe je met de film omgaat. Daar waar het allemaal begint. Want ga je daar niet goed mee om, dan zal het resultaat ook minder worden.

Ik zal bij de foto’s elke week steeds wat tips plaatsen (zolang de voorraad strekt haha), want wie weet heeft iemand er iets aan. Ik vind het zelf altijd fijn als ik bij anderen erover lees en er mijn eigen fotografie mee kan verbeteren. Nou, daar gaan we…

• Het allerbelangrijkste bij het werken met polaroid film is toch wel weten hoe je ermee omgaat. Zo moet je bijvoorbeeld erop letten dat je de film zo donker mogelijk wegstopt meteen nadat je een foto gemaakt hebt. Bij het ontwikkelen van de film wil je zo min mogelijk licht hebben. Zie je dus wel eens mensen hun net gemaakte polaroid foto wapperen? Niet nadoen ; )

• De tweede tip gaat over het bewaren van de film. Deze houdt zich namelijk het best bij een temperatuur tussen de 13 en 28 graden. Iets om in je achterhoofd te houden voor wanneer het in de zomer heel warm is. Kleurfilm wil namelijk nogal eens gelig en rood uitslaan wanneer ze boven de 28 graden ontwikkelen.

• Wist je dat na het ontwikkelen van de foto er nog steeds kleine chemische reacties plaatsvinden? Het is daarom belangrijk om je foto’s de eerste 30 dagen na het maken ervan nog steeds goed te beschermen. Je polaroids houden langer wanneer je ze die eerste maand droog en donker bewaard.

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 thoughts on “het polaroid project

  1. Leuk, ben benieuwd! Ik heb mijn Instax 5 jaar geleden gekocht toen ik naar Japan ging en heb daar nog allemaal grappige foto’s van 🙂 Ze hebben weer een heel andere waarde dan mijn digitale foto’s (en jammer genoeg schoot ik toen nog niet zoveel analoog) daarna heb ik het niet meer zoveel gebruikt. Af en toe nog op vakantie zodat ik meteen iets had voor in mijn reisdagboek 🙂
    Leuke dingen zijn het wel, ben benieuwd naar je foto’s!

  2. Oh, dit is leuk! Ik heb ook een Instax (zo’n Wide-variant) die ik kocht toen ik ging trouwen met mijn ex, dus dat is echt al heel lang geleden, haha. Ik gebruik ‘m vrijwel niet meer, maar dat vind ik echt zonde! Het zijn inderdaad vaak de meest spontane foto’s die echt goed weergeven hoe het leven op dat moment is, dus ik ga ook maar eens bedenken hoe ik ervoor kan zorgen dat ik die camera er weer wat vaker bij pak 🙂

  3. Zo tof! Ik kom je foto’s graag bekijken 🙂
    Ik zoek regelmatig de Instax camera’s op maar laat het toch telkens. Toen D net geboren was, leek het me leuk om zo elke week een foto te maken.