zo was de maand januari

Aan het eind van de maand is het altijd wat drukker op mijn blog want dan kun je een hele hoop nieuws tegelijk lezen. Allemaal rond de eerste van de nieuwe maand, want dan sluit ik hem af met 365 vragen en er verschijnt ook een weekoverzicht. Nu komt daar nog iets bij!

Vroeger, toen ik nog op andere platformen blogde, maakte ik vaker monthly lijstjes. Een soort review van de maand met de leukste dingen die ik deed, de muziek die ik luisterde en nog meer van dat soort dingen. Ik heb het al heel lang niet meer gedaan, maar het leek me leuk om dit wel weer bij te gaan houden dit jaar. Dus hier mijn eerste monthly van het jaar! Oef, hij is wel erg lang geworden.

overall mood

happiness: 8/10 ⭐ stress level: 2/5 ⭐ energie: 3/5

Met mijn energielevel ging het deze maand best goed. Ik had af en toe een dag ertussen dat ik echt enorm moe was van gebroken nachten of andere dingen. En ook zelfs een aantal dagen het gevoel alsof ik overreden was door een vrachtwagen haha. Maar over het algemeen voelde ik me best oké!

Mijn stresslevel was deze maand ook niet heel erg hoog. Er gebeurden geen gekke dingen die mijn energie of gemoedstoestand beïnvloedden, dus ik mag niet klagen!

Ik kan dus wel zeggen dat deze maand een goede maand was waarin ik me best gelukkig voelde.

geluisterd

Last.fm top tracks:
Olli Schulz – Feelings aus der Asche (20)
Shout Out Louds – High As A Kite (19)
Dark Dark Dark – Daydreaming (15)

Naast muziek deel ik hier ook de audioboeken die ik luister want daar ben ik sinds deze maand mee begonnen. Ik dacht altijd dat ik dat helemaal niets zou vinden, want ik dwaal heel makkelijk af als ik langer naar iets moet luisteren. Maar het beviel eigenlijk wel heel goed! Bij het eerste boek viel ik wel na een half uur in slaap haha, maar het lukt me een stuk beter dan lezen (dat lukt namelijk tegenwoordig helemaal niet). Mocht het dus blijven bevallen, zie je hier vanaf nu ook de boeken die ik luister.

Ik heb nog geen Goodreads voor audiobooks gevonden, dus alles wat ik luister ga ik daar bijhouden. En ik heb meteen een reading challenge gemaakt. Elke maand één boek luisteren moet wel lukken denk ik.

Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit, Bianca Toeps –
Lezen over mensen vind ik enorm fascinerend en al helemaal als ze geen ‘standaard’ hersens of denkwijze hebben. Ik had dus heel erg zin om de hele reeks Blossom Books te lezen (of luisteren dan in dit geval). Druks las ik vorig jaar en het volgende boek werd het boek van Bianca Toeps over autisme. Ik vond het een leuk kijkje in haar hoofd en hoe het nou precies is om autistisch te zijn. Veel geleerd! Wel triest om dan te horen dat er nog zoveel misgaat in de maatschappij of bij instellingen voor mensen met autisme. Ze worden regelmatig onderschat en in hun omgeving wordt autisme ook niet altijd echt begrepen voor wat het precies inhoud. Een handig boek dus voor iedereen om te lezen. Ook als je niet direct iemand met autisme in je omgeving hebt of denkt te hebben.

ADHD and Women, Suzanne Byrd –
Dit boek kwam ik per toeval tegen in mijn audioboeken app en besloot het eens aan te klikken. Het was een kort essay over adhd bij vrouwen en naar mijn mening vrij summier. Nu kun je natuurlijk ook veel minder kwijt in een essay dan in een boek, maar alsnog… Mocht je meer informatie over het onderwerp willen, raad ik je eerder een boek aan.

gezien

Upload (2020) – S1: ■■■□□□□□□□□□
Op internet lazen we al dat dit echt een bizarre serie zou zijn, maar dat de meeste mensen afhaakten bij de eerste aflevering. De mensen die toch nog verder keken beweerden dat het echt een fantastische serie is, dus dat maakte ons wel heel nieuwsgierig. Bij het kijken van de eerste aflevering had ik oh wat is dit slecht maar ik moet blijven kijken. Ik snap de mensen dus heel goed. We gaven de serie wel een echt goede kans en keken verder dan alleen aflevering 1.

Emily in Paris (2021) – S2:
Het eerste seizoen van Emily in Paris keek ik vorig jaar. Ik vond de serie vooral vermakelijk om te kijken als ik iets luchtigs wilde. Deze maand begon ik ook aan het tweede seizoen. Ik was wel benieuwd wat er met de chef zou gaan gebeuren! Binnen een paar dagen had ik het seizoen uit. Het is de perfecte serie om te bingen. Ik miste het zelfs toen het seizoen afgelopen was!

After Life (2022) – S3:
Ik ben groot Ricky Gervais fan dus dan zal het je vast ook niet verbazen dat ik stond te popelen om het nieuwe seizoen van After Life te kijken. Het is alweer het derde seizoen en ook deze keer is het weer fijn om naar te kijken. Net zoals in de vorige seizoenen gaat het nog steeds over zijn verdriet en gemis, maar blijft het toch interessant. Ik hou gewoon echt van zijn karakter in de serie! We keken het seizoen in een week helemaal uit.

WandaVision (2021) – S1: □□□□□
We hadden in december een Disney+ abonnement genomen alleen maar om The Beatles docu te kijken. Het abo liep nog even, dus we spitten het ook nog eens door op zoek naar series die we wilden kijken voordat de maand om was. Zo kwamen we bij WandaVision. Normaal gezien ben ik niet zo van de Marvels, maar deze wilde ik wel proberen.

Bier! (2019) –
Het laatste weekend van de maand keken we een docu op Pathé Thuis over bier. Heel erg interessant als je van (craft)bier houdt! Er kwamen grote en kleine brouwerijen aan bod van over de hele wereld. Ik vond het vooral gaaf om te zien met hoeveel hart, liefde en creativiteit alle brouwers hun vak uitvoerden. En dat er zo goed gelet wordt op duurzaamheid, waar een product vandaan komt en dat iedereen in het proces eerlijk betaald wordt. Aanrader! Alleen al de moeite om Peter Bouckaert te horen praten, wat een interessante en creatieve man!

Soul (2020) –
Woowwww wat een gave film was dit! Ik vond het verhaal zo leuk bedacht! Kom er maar eens op… Een jazz pianist uit New York komt in een vreemde tussenruimte terecht, tussen het leven op aarde en het leven na de dood. En daar komt hij niet zomaar meer uit. Ik vond het een perfecte zondagavond film.

The Father (2021)
Hij werd inmiddels al betiteld als beste film van 2021 dus ik was extra benieuwd om hem te zien! De film gaat over een oudere man die duidelijk dement aan het worden is en laat heel goed zien hoe dat voor hem zelf en voor de mensen om hem heen is. Sommige scenes kwamen wel echt binnen, je voelt hoeveel pijn zoiets kan doen. Ik vond het echt heel mooi en realistisch gedaan. Ik verklap er niet teveel over maar ik vond de slotscène echt prachtig! Een beeld dat ik nog lang zal onthouden denk ik.

Don’t Look Up (2021) –
Over deze film had ik verschillende dingen gehoord. Van een aantal mensen dat ze het echt niks vonden en niet helemaal snapten. Anderen vonden hem wel heel erg leuk. Ik zat ertussenin en gaf hem 3 van de 5 hartjes. Het is een satire, en in dat opzicht vond ik hem wel echt geslaagd. De kritiek op de maatschappij die werd aangekaart (op geweldig belachelijke manier) vond ik hilarisch. Zo vond ik de president een mooi karakter en was het tenenkrommend zoals er werd omgegaan met wetenschappers en wetenschappelijke feiten. Ik kon vaak het lijntje leggen met hoe dingen de afgelopen twee jaar gegaan zijn tijdens de Corona crisis en dat maakte de film vaak nog beter. De film is overigens vóór Corona gemaakt, dus ik was eigenlijk wel onder de indruk hoe on point de reactie van de mensheid op een crisis was.

gelezen

→ Zo’n pareltje wat je maar eens in de zoveel jaar vind, dat is de blog van Julian. Ik volg Julian al een tijdje en vind zijn life logs mega interessant. Hij houdt namelijk werkelijk álles bij; zijn mental wellbeing, physical wellbeing, movement, media consumption, eating & drinking, screen time, music, books, movies… het is eindeloos. Door zijn blog vond ik ook de inspiratie terug om weer te beginnen met het bijhouden van mijn monthly’s. Maar wat ik deze keer een interessante log vond, is zijn quarantaine log. Hier kun je zien hoe hij de lockdowns ervaren heeft. Zeker leuk om eens te bekijken als je van loggen houdt want dit is echt next level!

→ Mensen met een blog herkennen het vast, je scrollt eens in de zoveel tijd je oude posts eens door. Dat deed ik ook en daar kwam ik mijn allereerste maandoverzicht uit januari 2015 tegen. Een van de foto’s die ik daar zag was van een berichtje in de Flow over Rachel. Ze blogt al jaren op ikreddewereld.nl. Het bericht in de Flow ging over een goede daad verrichten. Iets wat ik altijd leuk vind om zelf te doen, maar eigenlijk nog veel te weinig doe. Op Rachels blog kun je ontzettend veel inspiratie vinden, want in 2014 blogde ze elke dag een goede daad. Dus als je ook mee wil doen, de ideetjes liggen voor het oprapen!

→ Jongens, ik las nog eens een boek! Over de Japanse kunst van compassie; omoiyari. Reuze interessant! In het kort gaat het over compassie opbrengen voor het dagelijkse. Om een voorbeeld te geven: je kunt je vieze vaat na het eten in de wasbak gooien en het laten opstapelen en het dan uiteindelijk, omdat het moet, snel wegwerken. Maar je kunt het ook met een andere gedacht en intentie doen. Je hebt een dak boven je hoofd, een leuk huis of appartement en je kunt het schoonmaken zien als iets goeds wat je voor jezelf en je huis doen. Omdat je huis het verdient om goed behandeld en verzorgd te worden (en jijzelf trouwens ook). Je kunt het zien als een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd en het schoonmaken met liefde doen. Ik vond het heel mooi om erover te lezen en na te denken. Het helpt echt om de rotklusjes niet meer te zien als iets wat moet, maar als iets wat je leven ondersteunt en juist mooier maakt.

@andbre

leukste ontdekkingen

→ Leuke ontdekkingen van de maand, dat kan van alles zijn! Voor deze maand koos ik de leukste Instagramontdekking. Het is stiekem geen nieuwe ontdekking, maar ik wilde het wel laten zien. Ik volg het werk van Andreas Brekke al jaren en ik word elke keer heel blij van wat hij maakt. Ook deze keer weer, een hele goede poster deze maand: Kultur ist nicht alles aber ohne Kultur ist alles nichts.

→ Een andere leuke ontdekking was het terugvinden van het blog van iemand die ik jaren geleden volgde. Ik vond haar per toeval en zag dat ze in 2017 is gestopt met bloggen, en sindsdien ben ik haar online uit het oog verloren. Ik was heel blij dat ik haar weer terugvond op instagram: kimslittlemonsters.

→ Iets wat ik ook helemaal vergeten was is PostSecret. Kennen jullie dat nog? Het is een kunstproject waarbij je een creatieve postkaart maakt en er een van je geheimen op schrijft. Je stuurt het op en het alle postkaarten worden verzameld. Af en toe is er dan een tentoonstelling waar een deel van alle geheimen wordt geëxposeerd. Gaaf toch! Je kunt de geheimen volgen op Instagram.

→ Per toeval kwam ik een hele coole Tumblr blog tegen. Weifeili post al zijn analoge foto’s. Zeker een bezoekje waard als je van lomografie houdt, maar ook als je van Duitsland houdt.

leukste foto van de maand

Op mijn foto blog a photo a day plaats ik elke dag een foto van mijn leven. Het is een Tumblr blog en iedereen met een Tumblr account kan de foto liken. Elke maand verzamel ik nu de meest gelikte foto. Deze maand was dat de deze!

persoonlijk

Hier wil ik ook af en toe wat persoonlijke highlights noemen, als die er waren. Deze maand was dat een goed gesprek met Flo. Als ouders merken we dat het met periodes heel goed gaat met onszelf en soms ook periodes wat minder. Dat zijn meestal ook de periodes dat het zorgen wat zwaarder is door een groeispurt of wanneer werk of andere dingen wat drukker zijn en meer van ons vragen. We vergeten onszelf dan wat makkelijker. Of ja, andere dingen gaan dan gewoon even voor. Het was heel fijn om het samen te hebben over hoe het gaat en vooral ook dat we onszelf niet moeten vergeten en ontspannen als prioriteit moeten blijven zien. Na het gesprek vonden we het allebei fijn dat we het er even over hadden gehad en was er weer energie om dingen aan te pakken.

Een andere highlight van de maand was toch wel het boek Omoiyari lezen en daardoor weer nieuwe energie krijgen om dingen anders aan te pakken. In het boek gaat het onder andere over het nuttige zien in het alledaagse, zoals schoonmaken en eten bereiden, en dat alles met compassie (zoals ik eerder al schreef). Ik heb pas een aantal hoofdstukken gelezen, maar het heeft me meteen doen beseffen dat dat precies is wat ik kwijtraak als ik haastiger leef (zoals nu met een baby). Zo begonnen de uitgebreidere lunches door het lezen van dit boek en is dat echt een heel fijne verandering die me ontzettend goed doet! Het is maar iets kleins, maar het maakt een enorm verschil. Het verschil zit er niet alleen in dat ik meer tijd neem om een uitgebreidere lunch te maken, maar dit ook met mijn volle aandacht doe en me tijdens het bereiden er al op verheug. Eigenlijk een beetje liever voor mezelf zijn door beter voor mezelf te zorgen op deze manier. Ik ben benieuwd of ik nog meer uit het boek kan halen wat voor positieve verandering gaat zorgen!

Deze maand bedacht ik ook een nieuw project dat ik het hele jaar ga doen (hoop ik), het polaroid project. Ik heb er even over moeten nadenken, want het zijn toch weer extra maandelijkse uitgaven die ik doe (en ik wilde meer sparen, weet je nog?). Maar met het stopzetten van het Klikkie abonnement mocht het van mezelf. Het lijkt me heel leuk om een jaar lang polaroid foto’s te maken van mijn leven. Dat is iets waar ik al jaren over nadenk en waarvan ik nu ik het begonnen ben niet begrijp waarom ik daar nooit iets mee gedaan heb! Voor mij dus een hoogtepunt van de maand, eindelijk doorpakken op iets wat al heel lang door mijn hoofd gaat. En dan zijn er ook nog de duizend ideeën rondom het project, wie weet kan ik die ook uitwerken.

Wat ook écht fijn was deze maand, was nadenken over onze voorjaarsvakantie. Flo heeft namelijk twee maanden ouderschapsverlof (straks in maart en april), dus een uitgelezen kans om dan ook een vakantie te boeken. Daar zijn we wel aan toe! De keus is gevallen op een weekje Norderney en ik heb zoveel plezier met leuke cafés, restaurants, activiteiten en plekken opzoeken. Jeetje, wat kun je dat missen he… je verheugen op iets. Ik had de afgelopen lockdowns regelmatig het gevoel dat er niets meer was om naar uit te kijken. Er kon weer een heleboel niet en dat was een hele tijd prima en aan mezelf uit te leggen als iets dat nu eenmaal even moet. Maar dat begon er toch echt wel in te hakken met momenten. Dus echt duizend dankbaar dat ik die vakantie voorpret weer heb en iets heb om naar uit te kijken de rest van de winter <3 Het maakt echt een wereld van verschil!

uitgegeven deze maand

En dan het minst leuke onderdeel, haha nee grapje. Maar hier wel de heel eerlijk ingevulde uitgaven die ik deed deze maand. Dan heb ik het niet over eten en cosmetica, je weet wel, de dingen waar je niet zonder kunt. Maar over extraatjes, die ik eigenlijk niet zo nodig heb. Ik maakte het dit jaar namelijk mijn doel (check de 22for2022 lijst) omdat ik meer wil kunnen sparen. En om dat succesvol te kunnen doen schrijf ik nu elke maand op wat ik uitgaf. Deze maand ging het redelijk. Het was niet de beste start, want ik kocht toch net iets meer dan ik wilde.

* De dingen die wel als extraatjes gezien kunnen worden heb ik gekleurd.

datumgekochtprijs
3 januaristopcontactbeveiliging4,50
10 januariFlow Book For Paper Lovers22,95
15 januaribloemen cadeau voor Flo30
16 januariInstax Mini voor het polaroid project60
17 januariverjaardagscadeautje Flo?
26 januaripolaroid film blikken + film47

De eerste 10 dagen ging het eigenlijk heel goed en kocht ik alleen dingen die ik (we) ook echt nodig hadden. Een goed begin! Maar toen kocht ik iets wat ik eigenlijk niet écht nodig had, het Flow Book For Paper Lovers. Ik had het online al voorbij zien komen en ik kon het niet weerstaan. Ik stond in de Primera omdat ik er eens doorheen wilde bladeren, maar er waren er geen meer. Ik vroeg de verkoper of hij het nog had. Niet dus, dus hij ging het meteen voor me bestellen en ik kon het de dag erna al ophalen. Bij het naar buiten lopen dacht ik nog, ohhh nee nu heb ik mijn doel verbroken. Maar eigenlijk betekent meer sparen als doel hebben niet dat ik helemaal niks meer mag kopen voor mezelf. Ik besloot toen meteen dat ik hier niet al te moeilijk over moest doen, want 12 maanden lang helemaal niks kopen wat onnodig is gaat waarschijnlijk toch niet lukken. Dan is het beter om heel af en toe, misschien eens per maand, mezelf iets te gunnen. En de verkoper had sowieso al besteld en ik ben dan niet zo iemand die het laat bestellen en dan niet gaat ophalen… Dus, weer een kleine les geleerd. Niet té streng zijn.

Waar ik wel trots op ben, is dat ik maar twee keer een webshop bezocht heb. En zelfs ook nog de winkelmand gevuld heb, maar de site op tijd weer weggeklikt heb. Ik stond echt van mezelf te kijken! Voorheen had ik zonder veel na te denken al op betalen geklikt. Het werkt dus in ieder geval al een beetje om dingen in toom te houden, yes!

Daarna waren er wel weer een aantal uitgaven die niet per se nodig waren, maar waar ik geen spijt van heb. Ergens vond ik ze ook wel belangrijk, zoals het bloemetje voor Flo omdat ik vond dat hij de laatste tijd zo goed bezig is en het verdiend heeft. Zo’n dingen zijn af en toe ook belangrijk. En ja, dat kun je ook laten merken zonder geld uit te geven, maar ach… Zo ondersteun ik mijn werk ook ; ) En dan was er ook het nieuwe project dat ik bedacht en waar ik een polaroid camera voor kocht (en wat door het jaar heen ook een vaste uitgave gaat zijn elke maand). Ik vond dat dit iets is wat ik mezelf mag gunnen, en daarvoor in de plaats dan in februari niks voor mezelf koop. Nu moet dat alleen nog lukken ; )

Deze maand heb ik wel 100 euro naar mijn spaarrekening kunnen overboeken dus ik ben uiteindelijk toch wel heel tevreden met mijn uitgaven deze maand!

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

7 thoughts on “zo was de maand januari

  1. Wat leuk om zo’n overzicht te zien van je favoriete dingen. Is denk ik ook heel leuk om over een paar maanden of een paar jaar op terug te kijken. Dan ben je sommige dingen waarschijnlijk helemaal vergeten en dan is dit een leuke manier om weer even terug in de tijd te gaan 🙂

    1. Ja precies, al die kleinere dingen vergeet ik zo door het jaar heen al snel. Zo heb je toch nog een naslagwerkje. Eens kijken of ik het het hele jaar volhoud om te blijven doen. Vind het in ieder geval wel leuk om te maken 🙂

    1. Is het ook! Dat ga ik helemaal niet volhouden. Maar vind het wel al heel wat als ik elke maand bewust iets kies en me er dan ook aan houdt om het daarbij te laten. Dat is nu het nieuwe doel dan maar 🙂

  2. Wat toevallig van die boeken! Het boek van Bianca Toeps heb ik ook net uit, en dat boek over omoiyari heb ik hier nog liggen, HarperCollins is een van mijn opdrachtgevers en ik heb het een keer cadeau gekregen. Ik heb er nog bijna niets uit gelezen, maar het klinkt nu toch wel interessant!

  3. Oh leuke rubriek! Ik vind ‘After Life’ ook zo mooi. ‘Emily in Paris’ vind ik dan weer niks, en toch heb ik het tweede seizoen op een dag uitgekeken hahaha. Ik erger me gewoon echt aan dat hoofdpersonage, al vond ik dit seizoen wel al beter dan het eerste.