hoe ik documenteer

Laatst schreef ik this is a story about time travel, over het documenteren van mijn leven met foto’s. En later dacht ik, maar dat kan op nog veel meer manieren! En de manieren die ik nu gebruik wilde ik met jullie delen. Wie weet zit er iets tussen wat jullie aanspreekt, of hebben jullie voor mij nog wel leuke manieren die ik nog niet kende. Dus bij deze, lees snel verder om te zien hoe ik mijn dagen vul met alles bijhouden ; )

foto

Je leven bijhouden met foto’s is denk ik wel nog de makkelijkste manier. Vooral als je een telefoon hebt met een camera die best goede plaatjes kan maken. Je hebt hem altijd bij je en hoeft hem er alleen maar bij te pakken. Bij mij heb ik in enkele seconden een foto als ik iets zie wat ik graag op foto wil ‘onthouden’.

De meeste foto’s maak ik met de standaard iPhone app, of als ik specialere foto’s wil gebruik ik NOMO. Mijn foto’s bewerk ik met VSCO. Ik sla ze niet alleen op mijn A PHOTO A DAY blog op, maar ook in de MEGA app. MEGA is een cloud service waarbij je 50GB gratis kunt gebruiken en het heeft voor mij een fijne manier om foto’s snel van mijn telefoon naar de cloud te zetten.

video

Mijn meest gebruikte app is nog steeds 1 SECOND EVERY DAY voor het opnemen van korte filmpjes. Het werkt lekker snel en aan het einde van elke maand heb ik een leuk filmpje van een paar minuutjes. Helaas vergeet ik ook vaak te filmen, dus over het resultaat ben ik niet altijd even blij. Maar, het is wél leuk om te doen.

Sinds kort ben ik ook begonnen met eigen filmpjes opnemen. En de clipjes zijn wat langer dan 1 – 1,5 seconde. Dan krijg je toch net iets leukere filmpjes, vind ik zelf. Al jaren wil ik mijn leven ook heel graag bewegend documenteren, want dat geeft een nog completer beeld van hoe alles was en wat iemand deed bijvoorbeeld. Vooral nu met Lotte vind ik dat erg leuk. Ik vind het leuk om later terug te kunnen zien welke gewoontes ze had als baby, wat ze graag deed en voor welke dingen ze een voorkeur had. Zoiets kun je ook op foto vastleggen, maar dat is toch wel echt anders. Wat ik belangrijk vind in een video app, is dat er een datum op de clips staat. Voor nu gebruik ik TimeStamp Video. Maar als iemand een betere app heeft met time stamp functie, ik hoor het heel graag!

schrijven

Je leven bijhouden door te schrijven is ook een leuke manier. Zo schrijf ik eens in de zoveel tijd op elke dag drie dingen over alles waar ik dankbaar voor ben. En schrijf ik regelmatig morning pages of andere dagboek entries in Day One, een app die je als journal kunt gebruiken.

Heb jij nou nog leukte tips waarvan je denkt dat ik ze ook eens moet bekijken? Een manier van documenteren die ik hier niet genoemd heb, of een app die er niet bij staat? Laat het me vooral weten : )

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 thoughts on “hoe ik documenteer

  1. Voor mij is dat eigenlijk voor een groot deel mijn blog. Als ik schrijf of foto’s maak (video’s maak ik eigenlijk zelden) dan is het in functie van mijn blog. Maar ik vind het wel heel leuk om dan later via Timehop of de herinneringen van socials terug te zien waar ik een jaar geleden mee bezig was of welk boek ik aan het lezen was toen. Ik snap dat dat met een kindje ook wel tof is, zelfs magisch.

  2. Ik maak ook elke dag een filmpje en zet die dan eens per week in die 1 second every day app. Ik ben het nog niet heel vaak vergeten maar het is ondertussen ook wel een gewoonte geworden om eens te filmen. Al zijn het vooral filmpjes van D :p
    Zit eraan te denken om ook weer zo’n tumblrpagina te maken.