je leven in data

In augustus ben ik begonnen met het tracken van mijn leven. Hier heb ik eerder al eens wat pogingen mee gedaan (zoals hier in het mini), maar helaas zonder succes. Want het was steeds nét niet het totaal plaatje waar ik op hoopte. Inmiddels heb ik een aantal apps verzameld die wel dat totaal pakket aan opties heeft. Tenminste voor mij, want tracken is heel persoonlijk en voor iedereen anders. Het proces houd ik trouwens maandelijks op mijn blog bij onder the quantified self.

Ik vind dit een eindeloos interessant onderwerp, want zo zie je eens zwart-op-wit wat je nu echt allemaal doet en voelt op een dag. Blijkt namelijk – als ik alle artikelen erover mag geloven – dat we soms een heel ander idee hebben van de hoeveelheid kopjes koffie die we drinken of het aantal pijnstillers dat we slikken op wekelijkse basis. Daar zou je soms nog best eens van kunnen schrikken!

Maar naast dat, vind ik het ook reuze interessant om te zien of ik mijn gewoontes kan aanpassen om alles te kunnen halen uit mijn leven. Nu gaat het me niet per se over dat woordje alles (ik hoef niet krampachtig mijn hele leven onder controle te hebben), maar vooral over zien dat ik elke dag tijd ‘weggooi’ en dat zonde vind. Mocht je willen zien wat andere loggers al ontdekt hebben door hun leven in data op te slaan elke dag, dan is het interessant om hier eens te kijken. Zo is er iemand die zijn pijnstiller gebruik bijna helemaal heeft kunnen elimineren door alleen heel simpel bij te houden hoeveel hij er inneemt en de data te analyseren. Zoiets vind ik dus echt gaaf!

Maar ik dwaal af, want ik wilde eigenlijk alleen komen vertellen welke apps ik dan gebruik. Ik gaf al een klein kijkje in de monthly van augustus, maar nu laat ik het wat uitgebreider zien. Elke ochtend vul ik in 2 minuten in hoe mijn slaap was en elke avond vul ik in ongeveer 4 minuutjes in wat ik die dag gedaan heb en hoe ik me gevoeld heb. Kijk maar mee!

factors

Elke avond vul ik deze dingen in:

Sleep 
↳ how I slept: underslept / overslept / slept in / interupted / insomnia
↳ dreams: no dreams / normal dreams / nightmares
↳ how I woke up: woke up tired / woke up refreshed / no alarm
↳ hours of sleep (duration in hours)
↳ bed time (between .. & .. )
↳ perceived Sleep Quality: bad / mwah / good / very good

Social
↳ with who I spent the day: Flo / FloLo / Lotti / time alone / with coworkers / with family / with friends
↳ how many hours (hh:mm)

Daily activities
↳ work time (duration in hours)
↳ time seeing friends (duration in hours)
↳ time seeing family (duration in hours)
↳ time spent cleaning (duration in hours)
↳ time spent on fun activities outside (duration in hours)

Nutrition
↳ what I ate: healthy / fast food / heat up meal / home cooked meal / restaurant meal / snacks
↳ coffee intake (cups)

Exercise
↳ sports: bike / cleaning / hike / walk / swim / tai chi / weights / yoga / no exercise at all

Places
↳ what places I visited: bar/café / cinema / city / doctor / family / friends / garden / home / hotel / nature / office / restaurant / shopping / supermarket / travel / work / zoo

Hobbies
↳ downtime spent with: art / blog / cinema / film / gardening / journal / paper flowers / reading / series / snailmail / stamps / tv
↳ time spent on hobbies (duration in hours)

Phone Time
↳ total Phone Screen Time (duration in hours)

mental & body health

Mood
↳ Perceived Happiness: horrible / bad / mwah / ok / good / amazing
↳ Tags: angy / bored / calm / comfortable / content / drained / excited / frustrated / good / great / grumpy / happy / hopeful / joyful / lonely / loved / motivated / nervous / optimistic / overwhelmed / productive / relaxed / restless / sad / stressed / tired

Breathing exercise
↳ yes / no

Energy
↳ Perceived Energy Level: very low / low / normal / high / very high
↳ Tags: drained / excited / exhausted / fatigued / high energy / low energy / sick / sleepy / strong / tired / weak

Stress levels
↳ Perceived stress (0-5 rating)

Symptoms
↳ Perceived Overall Healthiness (1-5 rating)
↳ Tags: chest / cold / cough / fever / flu / headache / joints / knees / lower back / neck / shoulders / teeth / upper back

Painkillers
↳ yes / no
↳ amount
↳ type: ibuprofen / paracetamol / toco tolin

Journal/diary
↳ yes / no

Reading
↳ yes / no
↳ book / articles

Dit is hoe en wat ik track met de app Metriport. Het leuke aan deze app is, dat je elk onderdeel helemaal zelf kunt aanpassen of veranderen. Je kiest zelf wat je wil tracken aan de hand van templates of je eigen idee. En dan kies je hoe je je data wil zien, bijvoorbeeld in een lijndiagram, in bars of in een pie. Heel handig! En je kunt trouwens ook nog leuk met kleurtjes werken (vind ik dan weer leuk hehe). Aan het eind van elke week (of maand, of jaar) heb je een mooi overzichtelijke blik op alles wat je gedaan, gevoeld, geslikt, gegeten etc hebt.

Automatisch tracken

Buiten Metriport gebruik ik nog meer dingen om te tracken, maar die gaan automatisch.

Muziek
Last.fm om alles wat ik luister te tracken.

Location Data
De app Arc trackt op de achtergrond precies waar ik geweest ben en herkent met welk vervoermiddel ik ergens naartoe ga. Je kunt privé plekken instellen die daarna vanzelf herkent worden. Op je timeline zie je waar je elke dag bent geweest en je ziet hoeveel kilometers je hebt afgelegd en hoeveel stappen je hebt gemaakt. Maar die laatste alleen de stappen met je telefoon in je broekzak.

Screen Time
Met de iPhone app Screen Time wordt getrackt hoeveel tijd ik op mijn telefoon spendeer.

En dan zijn er nog een aantal apps die ik manueel invul. In de Letterboxd app houd ik bij welke films ik gezien heb en in de Goodreads app welke boeken ik gelezen heb.

Eind september ga ik voor het eerst alle factors ingevuld hebben en ik ben al benieuwd naar het resultaat!

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 thoughts on “je leven in data

 1. Ik heb vroeger ook eens een tijdje een app gehad waarin je je tijdsbesteding kon tracken, een beetje zoals die app die dat automatisch doet. Ik zou graag 1 app hebben om ALLES in bij te houden. Heb een tijdje heel uitgebreid in Notion getrackt, misschien dat ik daar nog eens naar kijk ook. Ging m’n Notion toch eens opruimen.
  Maar echt heel interessant! Die Metriport heb ik ook staan maar moet ik dus nog altijd eens bekijken :’) Ziet er wel interessant uit zo te lezen.

  1. Alles in één lijkt me heeeel handig! En ook wel een gat in de markt, daar willen vast mensen voor betalen ook 😉 Metriport vind ik tot nu toe de meest volledige. Al vind ik het wel jammer dat je foto’s en muziek daar bijvoorbeeld niet in zitten.
   Notion lijkt me ook heel handig om het bij te houden, alleen heb ik geen idee hoe je de data daar uitkrijgt aan het einde van de maand/kwartaal/jaar. Dan moet je de cijfers ook nog handmatig gaan vergelijken, dat lijkt me erg tijdrovend!
   Ik vind het in ieder geval mega interessant en blijf hem nog een tijdje proberen. Heb wel het idee dat je hier je gewoontes goed mee in kaart krijgt en daar dus ook stappen in kunt nemen als je dat wil 🙂 Ben benieuwd of je hem gaat gebruiken en hoe het bevalt!

 2. Ik vind het heel knap dat je dat zo iedere dag bij kan houden, ik zou daar na een paar dagen al klaar mee zijn. En het is ook leuk om alles zo in grafiekjes te zien.
  Ben benieuwd wat het je op gaat leveren en wat voor ontdekkingen je gaat doen.

  1. Haha ja dat snap ik heel goed! Ik ben normaal ook in het begin heel fanatiek en dan zwakt het af. Maar ik krijg elke avond een notificatie om in te vullen. En dat invullen gaat snel. Dus dat is zo gebeurd en kost geen moeite. Dat is dan wel vol te houden.
   Jaaa, ik ben grafieken nerd (alles wat visueel uitgebeeld kan worden vind ik top) dus ik vind dat ook leuk om te zien 😉