de grijze wolk die boven ons hangt

Ik ben vast niet de enige als ik zeg dat er de afgelopen tijd een grote donkergrijze wolk boven ons hangt en maar blijft dreigen? Dan heb ik het over die torenhoge energierekening waar veel mensen mee te maken hebben. Overal waar je kijkt en leest, komt het voorbij. De gasprijzen zijn historisch hoog en veel mensen gaan in de problemen komen. Zo zijn voor ons de prijzen 5x zo hoog (oef). En dan te bedenken dat de verwarming nog niet eens aan is geweest! Daar krijg je toch wel schrik van he… Ik moet eerlijk bekennen dat het mijn normale jaarlijkse ‘yes ik heb zin in de herfst’ gevoel toch een beetje onderdrukt. Het is iets wat steeds in mijn achterhoofd blijft knagen en ik ben er best veel mee bezig elke dag merk ik. Niet zo fijn!

Ik maakte daarom eens een lijstje met dingen die we kunnen doen om zoveel mogelijk te besparen, maar wel nog comfortabel te leven (oké, zo comfortabel mogelijk). Deze maand ga ik ze allemaal proberen toe te passen. Hierbij wil ik wel even zeggen dat er meer manieren zijn om misschien nog meer te besparen, maar die vallen allemaal onder ‘grote aanschaf voor doen’. En dat gaat met een nieuw huis even niet ; )

Wist je dat? De grootste gasverbruiker in huis is de cv-ketel. Die zorgt voor je verwarming (80-90%) en het warme water onder de douche (10-17%). Daarna volgt het gasfornuis (1-3%).
– Vattenfall

Buiten veel warme thee drinken en dikke truien dragen, zijn er nog veel meer tips:

kleding wassen

Als je geen stokoude wasmachine hebt, dan heb je de eco stand vast wel eens gezien. Hiermee kun je een was op 40 graden doen en wordt er ongeveer 2,5 uur gewassen (bij de meeste machines). Dat klinkt niet heel erg energiezuinig, maar is het juist wel. Want, de was wordt met minder energie schoon (langer programma = de was die langer weekt = minder opwarmen).

schoonmaken

Vroeger leerde je altijd dat je de vaat met warm water doet, net als het huis schoonmaken. Deze maand heb ik zoveel mogelijk de warmwaterkraan uit gelaten en alleen koud gebruikt. Nu is het zo dat we een afwasmachine hebben en ik alleen de pannen met de hand was. Ik heb getest of ze wel schoon werden, en ja, zelfs de pannen met veel olie erin werden gewoon schoon. Vanaf nu draai ik de warme kraan daar niet meer voor open.

Wist je dat? Het belangrijk is om vaak te ventileren? Niet alleen om de lucht in huis schoon te houden wanneer de verwarming veel gebruikt wordt. Frisse lucht warmt sneller op dan oude (vochtige) lucht. Laat het huis daarom iedere ochtend even doorwaaien voordat je de verwarming aan zet.

verwarming

Wat nog het meest aan gas slurpt in de meeste huizen, is de verwarming. Je wil in de herfst en winter natuurlijk niet zonder zitten, brrrr. Maar er valt vast nog wel wat te besparen.

> Zo kun je de verwarming in de minst gebruikte ruimtes dichtdraaien. Niet helemaal, maar bijna (want je wil ze niet bevriezen in de winter).
> Of de verwarming gewoon een tikkeltje lager, en dan een lekkere dikke trui aandoen.
> En iets wat steeds populairder wordt, zijn IR panelen (infrarood) die op stroom warmen. Dit zijn platte panelen die bijna niet opvallen, en je kunt ze alleen als je er in de buurt bent gebruiken. Bijvoorbeeld voor op de badkamer. Geen verwarming aan, maar alleen het paneel als je ook echt gaat douchen.
> Je kunt folie achter de radiatoren plakken om meer warmte vast te houden en niet meteen naar buiten te laten verdwijnen. Hierdoor warmt de radiator ook sneller op!
> En het verwarmingswater kan wat omlaag. Dit kun je zelf instellen in de ketel. Het staat normaal meestal op 80 graden, maar het kan ook naar 50. Zo kun je jaarlijk 100 kuub besparen. Wat hierdoor wel gebeurd, is dat je verwarming in de ochtend wat langer nodig heeft om op te warmen. Vind je dat vervelend, dan kun je ook alleen in de lente en zomer naar de 50 gaan, en het in de herfst en winter op 80 houden. Bespaart ook al wat!
> Zet de verwarming alvast 1 uur voordat je gaat slapen op de nachtstand. En lijkt me logisch, maar ik noem het toch: als je niet thuis bent de verwarming op 15 graden.

douchen en badderen

Op jezelf schoonmaken kun je natuurlijk ook bezuinigen. Zo kun je, zolang de prijzen belachelijk hoog zijn, niet meer badderen. En je douchesessies inkorten tot 5 minuten maximaal. Ik ben er een sport van aan het maken om zo snel mogelijk te douchen en haalde het vanochtend in 3 minuten (wel zonder haren wassen dan). En je kunt zelfs af en toe een koude douche nemen (maar dat gaat mij persoonlijk toch wat te ver, koukleum hier).

tips van een doorgewinterde kraker

Tijdens het scrollen kwam ik tips tegen van een doorgewinterde kraker die jaren ervaring heeft met het wonen in ijskoude kraakpanden. Dat zijn dan weer de echte ervaringstips die goud waard zijn! Hier zijn (een aantal van) de tips:

> Tip 1: Kleding in laagjes. Belangrijk daarbij: thermo ondergoed (thermo legging en thermo shirt met lange mouwen). Truien over elkaar, sjaal, muts. Alles aan kleding wat je warm kan houden.
> Tip 2: Je bed. Zorg voor voldoende dekens. Een wollen deken houdt beter warm dan een dekbed.
> Tip 3: In de winter actiever buiten leven. Vaker bij vrienden op bezoek, dan hoeven niet alle huizen verwarmd te worden.
> Tip 4: Isolatie; zorg voor goede dikke gordijnen, stop tochtgaten.
> Tip 5: Revolutie! Werp het kapitalisme omver en bouw een samenleving op basis van duurzaamheid, solidariteit en gelijkheid.

Wie weet hebben jullie ook iets aan de tips! De meeste tips zijn makkelijk toepasbaar. Als jij nog een tip hebt die hier niet tussen staat, ik hoor ze heel graag!

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

8 thoughts on “de grijze wolk die boven ons hangt

 1. Wat fijn eigenlijk dat je deze zorgen gewoon benoemt en geen ‘schone schijn’ ophoudt 🙂 Ik verhuis in januari naar een heel oud huis dus wat dat betreft zit ik helaas ook niet helemaal safe, haha. En dat is wel een klein grijs wolkje boven het hele verhuisavontuur inderdaad. Hoewel ik wel zeker weet dat ik nu veel gemotiveerder ben om in de kou te zitten dan vroeger, toen ik nog schaamteloos op mijn ouders mopperde omdat ze de kachel niet te hoog wilden zetten 😉

 2. Volgende maand loopt ons vaste contract af, we hebben nu wel een schatting van ons voorschot. Maar toch gaan we ruim 3x meer betalen (als het niet intussen meer is geworden). Ik kijk er echt niet naar uit, maar dat doet niemand. We hebben een nieuwbouwhuis met zonnepanelen, dat scheelt wellicht iets. Maar het blijft een duur grapje natuurlijk.

  1. Oh wat fijn dat jullie zonnepanelen hebben! Als de huizenmarkt niet zo idioot was geweest hadden we die ook meteen op ons nieuwe huis kunnen laten zetten, maar dat zat er even niet meer in. En we waren net te laat met het contract vastzetten, anders waren we nu ietsje gunstiger uit geweest. Een geruststellende gedachte is dan weer dat we niet de enige zijn. Maar wel droevig dat we er allemaal mee te maken hebben. Al is het de een iets meer dan de ander… Ik duim mee dat het mee gaat vallen voor jullie!

 3. Ik heb een warmte waterinstallatie in huis en een inductie kookplaat en gebruik dus amper gas. Máár ik zit wel regelmatig in bad en douche 2x per dag. Ook was ik 3 tot 4x in de week met de wasmachine (handdoeken, beddengoed, sportkleding en lingerie, kleding vd week). Ik voel de grijze wolk ook, ook bij andere mensen en vind het vervelend….

  Nu is het wel zo dat ik geluk heb door mijn energie zuinig huis, dat ik alleen woon, en dat mijn buren om mij heen behoorlijk hoog stoken, waardoor ik in het midden eigenlijk nooit de verwarming aan hoef te zetten omdat het altijd wel 21 tot 23 graden in mijn huis is.

  Ik heb het altijd warm en houd juist van de kou en heb mijn ramen altijd open staan.

  Volgens mijn lief zullen mijn kosten mee vallen dit jaar, maar vind het toch maar spannend!!!

  1. Het feit dat je warm water met elektra wordt opgewarmd, gaat voor jou de rekening sowieso laag houden, als je eigenlijk nergens gas voor nodig hebt in huis (tenminste, als ik je verhaal lees dan heb je dat niet eens toch?). Heel fijn 🙂

 4. Mijn lichaam heeft het niet snel koud, mijn voeten en handen daarentegen wel, ondanks dikke sokken en gesloten pantoffels. En eens mijn voeten ijsklompen worden, is er geen trui dik genoeg om ook de rest van mijn lichaam warm te houden. Ik denk dat ik deze winter op thuiswerkdagen dus vaak mijn voeten in een teiltje warm water ga moeten zetten om op verwarming te kunnen besparen 🙂

 5. Een geluk bij een ongeluk is dat wij door de verbouwing momenteel gewoon nog geen verwarming hebben :’) Bezorgt me ook wat stress want ik heb het héél snel koud maar ik wil ook niet in de problemen komen qua geld. Heb me alvast een lekker warm paar sloffen gekocht maar dat is iets waar we nog wel eens over na moeten denken.
  Ik ga mijn douchetijd ook eens timen maar ik sta sowieso niet te lang in de douche. Het was hier op de radio (maar ik denk dat de prijzen in NL nog hoger zijn dan bij ons) dat een douche per 3 minuten 0,50 cent kost. Misschien nu ook een extra geluk dat D niet graag doucht. Kan daar dan toch al wat op besparen :p